ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Έγινε το τελικό συνέδριο του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT

Το τελικό συνέδριο του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT, διοργάνωσε για τελευταία φορά, εδώ και τρία χρόνια ο Δήμος Αθηένου.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αθηένου αναφέρεται ότι «ο Δήμος που είναι επικεφαλής Εταίρος του Δικτύου, διοργάνωσε την Δευτέρα 24 Μαΐου το τελικό Συνέδριο του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT. Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις επτά πόλεις-εταίρους του Δικτύου και την Επικεφαλής Εμπειρογνώμονα Maria Joao Filgueiras, ενώ αποτέλεσε την καταληκτική εκδήλωση των δράσεων του Δικτύου».
 
Με την τελική εκδήλωση «έκλεισε μια πορεία τριών ετών γεμάτη εμπειρίες, ιδέες και επιτεύγματα, στην προσπάθεια μεταφοράς της Καλής Πρακτικής του Δήμου Αθηένου για τον Εθελοντισμό, που ανθεί στην Αθηένου, στις άλλες πόλεις του Δικτύου. Οι εταίροι του Δικτύου είναι οι πόλεις Αθηένου της Κύπρου, Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας, Altea της Ισπανίας, Capizzi της Ιταλίας, Altena της Γερμανίας, Radlin της Πολωνίας, Pregrada της Κροατίας και Athy του Kildare County Council της Ιρλανδίας».
 
Το Συνέδριο χαιρέτισε ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, ενώ η εκπρόσωπος της Γραμματείας του Προγράμματος URBACT, επικεφαλής της Μονάδας Προγραμμάτων Adele Bucella, παρουσίασε τις αρχές και τη μεθοδολογία του URBACT, την πορεία όλων των Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών και τα αποτελέσματά τους. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των οκτώ πόλεων του Δικτύου, παρουσίασαν τα κυριότερα επιτεύγματά τους όσον αφορά τη μεταφορά της Καλής Πρακτικής της Αθηένου και τα στοιχεία της μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησαν από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα».
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το κεντρικό μέρος του Συνεδρίου αποτελείτο από μια σειρά διασκέψεων στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον αντίκτυπο του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας στη διαχείριση, τις τοπικές κοινωνικές πολιτικές, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την εκπαίδευση. Τη διάσκεψη με θέμα τον αντίκτυπο του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας στη διαχείριση συντόνισε ο Andreas Hollstein, πολιτικός και μέχρι το 2020 Δήμαρχος της πόλης της Altena της Γερμανίας».
 
Στη διάσκεψη συμμετείχαν οι πόλεις Αθηένου, Pregrada, Capizzi και Melgaço, εταίρος άλλου Δικτύου Μεταφοράς, του «Re-grow City» και συζητήθηκαν οι κυριότερες αλλαγές και βελτιώσεις που έχουν επιτευχθεί στο μοντέλο διαχείρισης και συνεπώς στην τοπική κοινωνία μέσα από τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα, καθώς και η βιωσιμότητα του νέου μοντέλου στο μέλλον.

Αναφέρεται ακόμα ότι «τη διάσκεψη με θέμα τον αντίκτυπο του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας στις τοπικές κοινωνικές πολιτικές συντόνισε η Μαρία Παπουτσή, εκπρόσωπος του Εθνικού Σημείου Επαφής URBACT Ελλάδας – Κύπρου και συμμετείχαν οι πόλεις Altena, Altea, Radlin και Espoo, εταίρος άλλου Δικτύου Μεταφοράς, του «Active NGOs». Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις κυριότερες αλλαγές που έφερε το νέο μοντέλο διαχείρισης στις τοπικές κοινωνικές πολιτικές και το πώς βελτιώθηκαν ο συντονισμός δράσεων, οι διαγενεακές δράσεις, η αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και γενικότερα η κοινωνική συνοχή».
 
Σημειώνεται πως «η τρίτη διάσκεψη, με θέμα τον αντίκτυπο του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, συντονίστηκε από τον Luis Roberto, ειδικό από την Πορτογαλία σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και συμμετείχαν οι πόλεις Capizzi, Arcos de Valdevez, Athy και το εστιατόριο Brisoubar του Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας. Η συζήτησε επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο από τη συμμετοχή των εταιρειών στον εθελοντισμό και στα κίνητρα κινητοποίησής τους, τόσο από την πλευρά των πόλεων, όσο και από την πλευρά των επιχειρήσεων».
 
Οσον αφορά την τέταρτη διάσκεψη αυτή «είχε θέμα τον αντίκτυπο του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας στην εκπαίδευση και συντονίστηκε από τον Κυριάκο Καρεκλά, Δήμαρχο Αθηένου και συμμετείχαν οι πόλεις Pregrada, Athy, Αθηένου και Viana do Castelo, εταίρος άλλου Δικτύου Μεταφοράς,  του «Playful Paradigm». Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το θέμα της σημασίας και της αύξησης συμμετοχής παιδιών και νέων στον εθελοντισμό και τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στα παιδιά και τους νέους αυτές οι δράσεις».
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «το Συνέδριο, που κατά γενική ομολογία είχε τεράστια επιτυχία, έκλεισε με σύνοψη των αποτελεσμάτων και εορτάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος μαζί με όλους τους εταίρους»
Τα βίντεο της ζωντανής μετάδοσης της Ημερίδας είναι διαθέσιμα στη σελίδα του Δικτύου «Πόλεις Εθελοντισμού» και του Δήμου Αθηένου στο Facebook.

Related Articles

Back to top button
Close