ΕιδήσειςΚύπρος

Έγκριση νομοσχεδίων για εξώδικο και ποινές ως €3.000 για άσκοπες μετακινήσεις,

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο για την επιβολή εξωδίκου ύψους €150 σε όσους παραβιάζουν τα διατάγματα που εκδίδονται στη βάση του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου, ενώ με άλλο νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα να εκδικάζεται μια υπόθεση στο δικαστήρια με ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο που φτάνει μέχρι τις €3.000.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης είπε ακόμη ότι εγκρίθηκε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο αναστέλλεται η διαδικασία εκτέλεσής οποιασδήποτε απόφασης ή διατάγματος έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου μέχρι 31 Μαΐου 2020.

Το πρόστιμο των 150 ευρώ, ανέφερε, μπορεί να επιβάλλεται από τα όργανα εφαρμογής της τάξεως σε όσους παραβιάζουν οποιοδήποτε διάταγμα του Υπουργού Υγείας, βάσει του  περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Συνεχίζοντας ο κ. Υπουργός πρόσθεσε: “Αυτό δεν σημαίνει ότι ο όποιος παραβάτης μπορεί να βασίζεται ότι η ποινή η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει είναι αυτή των 150 ευρώ του εξώδικου προστίμου. Υπάρχει πλήρης ευχέρεια, αν κριθεί σκόπιμο από τα όργανα της τάξεως, να μην επιβληθεί το εξώδικο πρόστιμο και να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Σε τέτοια περίπτωση, ο παραβάτης θα αντιμετωπίσει και ποινή φυλάκισης και ποινή προστίμου πολύ μεγαλύτερη από το εξώδικο πρόστιμο.

Όσον αφορά στην ποινή προστίμου, αναφέρω ότι με άλλο νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε επίσης σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει αυξηθεί η ποινή που μπορεί να επιβληθεί από τα δικαστήρια στις περιπτώσεις παραβιάσεως των διαταγμάτων του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου στις 3.000 ευρώ. Άρα, 150 ευρώ είναι το εξώδικο και σε περίπτωση που κρίνεται αυτό αναγκαίο, υπάρχει δυνατότητα να οδηγηθεί η υπόθεση στα Δικαστήρια με ποινή φυλάκισης ή και πρόστιμο μέχρι 3.000 ευρώ, εφόσον εγκριθούν αυτά από τη Βουλή αύριο.

Να τονίσω ότι, παρά τον περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται στα δικαστήρια στις πιο επείγουσες, οι παραβιάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου περιλαμβάνονται στις εξαιρέσεις των υποθέσεων, που με βάση την παρούσα πρακτική των δικαστηρίων μπορούν και να καταχωρούνται, και να εκδικάζονται. Άρα, θα καταχωρούνται και θα εκδικάζονται αμέσως”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close