ΕιδήσειςΚύπρος

Ένοχος για ανθρωποκτονία οδηγός που προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο στις 28 Νοεμβρίου 2019

Ποινικά κολάσιμη κρίνει το Κακουργιοδικείο Λεμεσού τη συμπεριφορά 52χρονου, ο οποίος κρίθηκε σήμερα ένοχος σε πέντε κατηγορίες, με σοβαρότερη την ανθρωποκτονία, αναφορικά με το δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου 2019, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, όπου έχασε τη ζωή του ο 27χρονος Παναγιώτης Χριστοφόρου.
 

Στην απόφαση του, όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο, αναφέρει πως ο τότε 50χρονος κατηγορούμενος, είχε μεταφερθεί από άλλα πρόσωπα στην οικία του, το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2019, αφού είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και δεν μπορούσε να οδηγήσει. Λίγο αργότερα κι ενώ βρισκόταν στην ίδια κατάσταση, οδήγησε άλλο αυτοκίνητο, αρχικά στη λεωφόρο Αμαθούντας – όπου παραβίασε κόκκινο σηματοδότη – και ακολούθως στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, με κατεύθυνση τη Λεμεσό.

Οδηγός που αντιλήφθηκε το όχημα του 50χρονου να κινείται ζιγκ – ζαγκ, του αναβόσβησε τα φώτα πορείας για να του υποδείξει το επικίνδυνο της οδήγησης του, ωστόσο αυτός ανέπτυξε ταχύτητα πέραν των 140 χιλιομέτρων.

Το όχημα του προσέκρουσε στο προπορευόμενο όχημα του άτυχου 27χρονου, με ταχύτητα γύρω στα 180 χιλιόμετρα, ενώ όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος δεν έλαβε οποιαδήποτε μέτρα, αφού δεν εντοπίστηκαν ίχνη τροχοπέδησης ή πλαγιολίσθησης.

Συνεπεία του δυστυχήματος, προστίθεται, ήταν να χάσει τη ζωή του ο Παναγιώτης Χριστοφόρου, πατέρας ενός πεντάχρονου παιδιού.

Μετά από εξέταση, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, εκτός του ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλης, είχε στο αίμα του ποσότητα ουσιών που δρουν προσθετικά στην αλκοόλη, ως προς την κατασταλτική δράση, ενώ σημειώνεται ότι, τόσο η αλκοόλη όσο και η ουσία διαζεπάμη λήφθηκαν εθελούσια από αυτόν.

Το δικαστήριο έκρινε αφενός ότι η συμπεριφορά που επέδειξε ο κατηγορούμενος είναι «ποινικά κολάσιμη» και αφετέρου, ότι αυτή εμπίπτει εντός των προνοιών του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, καθότι επέδειξε «βαριά αμέλεια, ισοδυναμούσα με υπαίτια αμέλεια, ως οι εν προκειμένων  πρόνοιες επιτάσσουν».

Ο κατηγορούμενος, προστίθεται, επέδειξε πλήρη αλαζονεία και αδιαφορία για την τροχαία κίνηση και ειδικότερα για το θύμα και αδιαφόρησε πλήρως για τους εξ αντικειμένου, ουσιαστικούς ή πραγματικούς πιθανούς κινδύνους που ελλόχευαν από την όλη οδική του συμπεριφορά, δηλαδή κίνδυνο πρόκλησης θανάτου ή τουλάχιστον σοβαρής σωματικής βλάβης.

Το δικαστήριο σημειώνει ότι η όλη συμπεριφορά του κατηγορούμενου εκφράζεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο από την αρχαία φράση «γαία πυρί μιχθήτω» (η έκφραση χώμα και φωτιά ας αναμιχθούν, που δηλώνει πλήρη αδιαφορία για τις όποιες εξελίξεις).

Στο δικαστήριο βρέθηκαν για ακόμη μια φορά συγγενείς του άτυχου Παναγιώτη, φορώντας φανέλες με τη φωτογραφία του.

Η ποινή του 52χρονου αναμένεται να ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close