ΕιδήσειςΚύπρος

Έρχεται Πορτογάλος εμπειρογνώμονας για τον σκυβαλότοπο Δικώμου και τους Ασσιώτες αγνοούμενους

Εντός των ημερών αναμένεται στην Κύπρο ο Πορτογάλος εμπειρογνώμονας ο οποίος θα διενεργήσει μελέτη για τον σκυβαλότοπο στο κατεχόμενο Δίκωμο, στον οποίο πιστεύεται ότι μετακινήθηκαν τα οστά περίπου 70 Ασσιωτών.

Ο σκυβαλότοπος έχει εξωραϊστεί και καλυφθεί με χώμα. Στο υπέδαφος έχουν τοποθετηθεί σωλήνες με υπόγειες δεξαμενές για να απομακρύνεται το μεθάνιο.
 
Ο εκπρόσωπος της Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πορτογάλος, μαζί με άλλα 2-3 άτομα, θα παραμείνει στην Κύπρο για διάστημα 4 μηνών για να διενεργήσει μελέτη που θα καταδείξει κατά πόσο είναι δυνατό να γίνουν εκσκαφές, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

«Θα βρίσκεται εδώ με ομάδα επιστημόνων, 2-3 άτομα θα έρθουν μαζί του και άλλοι επιστήμονες θα είναι από την Κύπρο και αυτή η ομάδα θα διενεργήσει μελέτη για να καταδειχθεί με ποιο τρόπο μπορούν να σπάσουν οι σωλήνες για να γίνουν εκσκαφές χωρίς κίνδυνο. Αν υπάρχει συσσωρευμένο αέριο τότε ίσως προκληθεί και ατύχημα, άρα όλα αυτά θέλουμε να τα αποκλείσουμε για να μην υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος. Αν ο Πορτογάλος μας πει ότι το αέριο δεν έχει αιχμαλωτιστεί και είναι ανενεργός ο σκυβαλότοπος, τότε θα προχωρήσουμε», εξήγησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ . Παντελίδης.

Η μελέτη θα στοιχίσει 80.000 ευρώ και αν δοθεί το πράσινο φως για να αρχίσουν εκσκαφές, τότε ο επιστήμονας θα επανέλθει για να επιβλέψει το έργο για το σκάψιμο το οποίο θα πάρει αρκετό χρόνο.

Ο κ. Παντελίδης εξήγησε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν επιπρόσθετα κονδύλια για τις εκσκαφές τα οποία ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Είπε επίσης πως αν γίνει το σκάψιμο, τότε θα δημιουργηθεί ειδικό συνεργείο μόνο για εκείνο το σημείο ώστε να μη διαταραχθεί το όλο πρόγραμμα της ΔΕΑ.

Είπε πως οι πληροφορίες για το που ακριβώς θα σκάψουμε πρέπει να είναι ακριβείς και έτσι στους τέσσερις μήνες που θα διαρκέσει η μελέτη, θα ωριμάσουν και οι έρευνες για τα σημεία εκσκαφών.

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να δοθεί και η συγκατάθεση του ψευδοκράτους για να αρχίσουν οι εκσκαφές και ότι μέχρι στιγμής η άδεια δόθηκε για τη διενέργεια της μελέτης.

Οι αγνοούμενοι Ασσιώτες πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν στο Ορνίθι και έπειτα τα οστά τους μετακινήθηκαν τη δεκαετία του `90 στο Δίκωμο σε χώρο όπου λειτουργούσε ο σκυβαλότοπος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα οστά 70 περίπου Ασσιωτών φαίνεται να ρίφθηκαν σε 3 λάκκους στις παρυφές του σκυβαλότοπου, ο οποίος τώρα δεν λειτουργεί και έχει εξωραϊστεί και καλυφθεί με χώμα. Στο χώρο έγιναν δύο φορές κατασκευαστικές εργασίες και εξωραϊσμός, μαζεύτηκαν τα σκουπίδια και έγινε διασωλήνωση για να φεύγει το μεθάνιο. Στη συνέχεια έγινε επίστρωση με πλαστικά και χώμα και ο χώρος σήμερα είναι ένας λόφος.

Related Articles

Back to top button
Close