Showbiz

Έφυγε από τη ζωή ο Ανέστης Βλάχος, ο”κακός” του ελληνικού κινηματογράφου

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος ηθοποιός Ανέστης Βλάχος, σε ηλικία 87 ετών. Ο πιο διάσημος «κακός» της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφους νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εδώ κι έναν περίπου μήνα.

Ο Ανέστης Βλάχος  ταλαιπωρούνταν από ουρολοίμωξη η οποία του προκάλεσε υψηλό πυρετό και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του. Το τελευταίο διάστημα, ο αγαπημένος ηθοποιός δεν μπορούσε καν να σιτιστεί με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό του σύστημα να εξασθενήσει εντελώς και δυστυχώς να καταλήξει βυθίζοντας στο πένθος τους οικείους του.

Tην είδηση έκανε γνωστή ο γιος του Ηρακλής με ανάρτησή του στον λογαριασμός στο Facebook.«Να την προσέχεις την μαμά σε παρακαλώ εκεί που πας Πατέρα, βρες και την Σοφία μας και να με περιμένετε, σας αγαπώ όλους τόσο πολύ… Αντίο μπαμπά… Καλό ταξίδι», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ποιος ήταν ο Ανέστης Βλάχος

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη Δράμας στις 7 Φεβρουαρίου 1934. Οι γονείς του ήταν γεωργοί στο επάγγελμα. Ο παππούς του, Φίλιππος, ήταν Μακεδονομάχος και ο πατέρας του, Ηρακλής, σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο το 1940. Εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα το 1946 και σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Κινηματογράφου-Θεάτρου Σταυράκου, όπου είχε συμμαθητή τον Κώστα Καζάκο και άλλους. Παράλληλα με τις σπουδές του δούλευε σε οικοδομή όπου χτύπησε σε ένα καρφί, με αποτέλεσμα να χάσει το μάτι του. Η Έλλη Λαμπέτη με τον Δημήτρη Χορν πλήρωσαν το νοσοκομείο, που νοσηλεύτηκε, ενώ μέχρι να αναρρώσει, τον φρόντιζαν στο σπίτι τους.

Τη χρονιά της αποφοίτησής του ο Ανέστης Βλάχος ξεκίνησε την καριέρα στον κινηματογράφο παίρνοντας μέρος στην πρώτη ταινία του Ν. Κούνδουρου «Μαγική Πόλις». Το 1956 συμμετείχε σε δύο ακόμα από τις σημαντικότερες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, «To Κορίτσι με τα Μαύρα» του Μ. Κακογιάννη και στο «Δράκο» του Ν. Κούνδουρου.

Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 92 ταινίες. Έχει κερδίσει τιμητικές διακρίσεις στο ΦΕΚΘ το 1966 και το 1974, για τις ερμηνείες στις ταινίες «Με τη Λάμψη στα Μάτια» και «Κιέριον» αντίστοιχα. Επίσης κέρδισε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία στην ταινία του Κ. Μανουσάκη «Ο Φόβος» στο Φεστιβάλ Τυνησίας το 1966.

Ερμήνευσε χαρακτηριστικούς δεύτερους ρόλους, ενσαρκώνοντας συνήθως τον τύπο του «σκληρού» – «κακού». Στο θέατρο, πρωτοεμφανίστηκε με το έργο «Θάψτε τους νεκρούς» (Κυκλικό θέατρο του Τριβιζά) και συνέχισε παίζοντας σε όλα τα είδη, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση. Το 1994, μετά από απουσία πολλών χρόνων, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Αυτόπτης μάρτυρας». Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Γαρίτση. Έχουν μαζί μια κόρη, την Έλλη Βλάχου, δημοσιογράφο και φιλόλογο, ενώ από τον πρώτο του γάμο με την τραγουδίστρια Αναστασία Παπανδρώνη, έχει ένα γιο, τον Ηρακλή Βλάχο.

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ

Ο Ανέστης Βλάχος ήρθε στην Αθήνα, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο με στόχο να κάνει το όνειρο που είχε από παιδί πραγματικότητα να γίνει ηθοποιός.

Φοίτησε στην σχολή κινηματογράφου και θεάτρου Σταυράκου, όπου για να μπορεί να πληρώνει τα δίδακτρα του έκανε διάφορες δουλειές. Μάλιστα με τόλμη πρότεινε στους υπεύθυνους της σχολής να  βάψει ολόκληρο το κτίριο, για να φοιτήσει χωρίς δίδακτρα, ενώ παράλληλα τα πρωινά δούλευε σε μια οικοδομή.

 Το ατύχημα που άλλαξε την ζωή του

Σε μια απαιτητική εργασία στην οικοδομή και νεαρός ακόμα έχασε το μάτι του χτυπώντας σε ένα καρφί!

Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος έσπευσε να βοηθήσει τον άτυχο ηθοποιό. Η Έλλη Λαμπέτη και ο Δημήτρης Χορν, που τότε ήταν ζευγάρι,  ανέλαβαν όχι μόνο τα έξοδα της νοσηλείας του αλλά ήταν κοντά του καθόλη την ανάρρωση του. Το καλλιτεχνικό ζευγάρι μάλιστα τον φιλοξένησε στο σπίτι τους, ώσπου να αναρρώσει. Για τον Χορν και τη Λαμπέτη ομολογεί ότι του στάθηκαν σαν να ήταν αδελφός τους και του χάραξαν επαγγελματική πορεία, καθώς τον εμπιστεύτηκαν σε μεγάλους ρόλους.

Η περιορισμένη ικανότητα όρασης αλλά και η μικρή δυσμορφία στο πρόσωπο όχι μόνο δεν τον πτοούν, αλλά του έδωσαν μια νέα καριέρα. Η φθονερή του ματιά τον έκανε ανάρπαστο σε ρόλους του κινηματογράφου.  Ο Ανέστης Βλάχος θεωρεί ότι με τη βοήθεια του Θεού εκμεταλλεύτηκε με επιτυχία το πρόβλημα με το μάτι, που τον έκανε όχι μόνο να μην εγκαταλείψει το όνειρό του, αλλά  να του δοθεί και ο χαρακτηρισμός «ο κακός του ελληνικού κινηματογράφου».

«Γνώρισα πολλούς απλοϊκούς ανθρώπους που με φοβούνταν και άλλους που μου έλεγαν να γίνω πιο καλός άνθρωπος! Επηρεάζουν πολύ οι ρόλοι», είχε παραδεχτεί σε συνέντευξη του.

Κατάφερε και έπαιξε σε 180 ταινίες, ενώ τιμήθηκε με περισσότερα από πέντε διεθνή βραβεία.

Ο Ανέστης Βλάχος γαλουχήθηκε μέσα στα πλατό και το θεατρικό σανίδι. Οι ηθοποιοί ήταν η οικογένεια του και τα καμαρίνια το σπίτι του. Ο Νίκος Ξανθόπουλος γίνεται κουμπάρος του, ο  Γιώργος Φούντας, ο καλύτερος του φίλος.

Related Articles

Back to top button
Close