ΕιδήσειςΚύπρος

Αβέβαιες οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, λέει ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνεχίζει να ελπίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια διαρκής διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και παροτρύνει όλα τα μέρη να επωφεληθούν από τις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο, ώστε να τεθούν οι βάσεις για νέες και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης, η οποία διαφεύγει για Κύπριους για πολύ καιρό.

Αυτό αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η έκθεση έχει συνημμένες δύο δεκασέλιδες ενημερώσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τις οποίες είχε ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 2483.

Ο κ. Γκουτέρες χαιρετίζει την εποικοδομητική εμπλοκή των πλευρών, των εγγυητριών δυνάμεων και άλλων ενδιαφερομένων, με την Ειδική απεσταλμένη του, Τζέιν Χολ Λουτ και πιστώνει σ’ αυτή την εμπλοκή τη βοήθεια για τη διατήρηση των προοπτικών για ειρήνη, η οποία, τελικά, εναπόκειται στα χέρια των δύο πλευρών.

Ο κ. Γκουτέρες θεωρεί «τις προοπτικές για επανάληψη των διαπραγματεύσεων αβέβαιες» και εκτιμά ότι οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μέσο για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, την εφαρμογή πρακτικών και αντικειμενικών δικοινοτικών πρωτοβουλιών και την κινητοποίηση της υποστήριξης για αυξημένο διάλογο.

«Από την άποψη αυτή, σημειώνει, έχω παρατηρήσει περαιτέρω σημάδια αναζωογόνησης των τεχνικών επιτροπών, όπως καταδεικνύουν οι αυξημένες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που καταγράφηκαν κατά την περίοδο αναφοράς, και ελπίζω να δω μεγαλύτερη πρόοδο κατά την προσεχή περίοδο».

Παρότι υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του έργου των τεχνικών επιτροπών και τον θετικό αντίκτυπο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει την πεποίθηση ότι «μόνο μια πραγματική πρόοδος προς την κατεύθυνση της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων μέσω μιας συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, θα σημαδέψει μια πορεία προς μια συνολική διευθέτηση και θα καθησυχάσει και τους Κύπριους και τη διεθνής κοινότητα, πως οι προοπτικές της διαδικασίας παραμένουν πραγματικά ζωντανές».

Ο Γενικός Γραμματέας γράφει ότι ενώ οι προσπάθειες συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους όρους αναφοράς, το φόντο των προσπαθειών αυτών ήταν μια όλο και πιο περίπλοκη κατάσταση, με αυξανόμενες εντάσεις εντός και κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης, ιδίως κατά μήκος της βόρειας γραμμής κατάπαυσης του πυρός, όπως και το πιθανό άνοιγμα των Βαρωσίων και εξερεύνηση για υδρογονάθρακες γύρω από την Κύπρο.

Όσον αφορά τα Βαρώσια – στα οποία κάνει εκτενή αναφορά στην παράθεση των γεγονότων – ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει πως τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close