ΕιδήσειςΚύπρος

Αγωγός ευκαιριών και προκλήσεων

Η χθεσινή υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν χαρακτηρίζεται αδίκως «ιστορική».

Ανοίγοντας νέο διάδρομο προμήθειας αερίου, ο αγωγός EastMed αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά, όταν ολοκληρωθεί, στη θωράκιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως είναι αναμενόμενο, ένα κολοσσιαίο έργο όπως αυτό δεν μεταβάλλει μόνο το ενεργειακό τοπίο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δημιουργεί νέα διπλωματικά και γεωστρατηγικά δεδομένα. Πολλώ δε μάλλον εάν στο εν λόγω εγχείρημα συμμετάσχει ενεργά και η Ιταλία.

Το νέο τοπίο και οι συμμαχίες που διαμορφώνονται προκαλούν την έντονη δυσφορία και τον εκνευρισμό της Άγκυρας, η οποία διαπιστώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί την οδηγεί σε σταδιακή απομόνωση και καταφεύγει στη γνωστή τακτική των προκλήσεων.
Δεν είναι τυχαίο ότι την ώρα που «έπεφταν» οι υπογραφές στο Ζάππειο, η Άγκυρα κλιμάκωνε την ένταση στο Αιγαίο, και το τουρκικό κοινοβούλιο έδινε το πράσινο φως για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Ο δρόμος προς την υλοποίηση του EastMed δεν θα είναι «στρωμένος με ροδοπέταλα», αλλά ανηφορικός και δύσκολος.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένη στην τακτική της ψύχραιμης αποφασιστικότητας, της έντονης διπλωματικής δραστηριότητας επιμένοντας στο χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών.

Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό το εσωτερικό μέτωπο να είναι αρραγές.

Στήριξη από Ιταλία

Στη συμφωνία της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ για τον αγωγό EastMed – υπεγράφη χθες στην Αθήνα – αναφέρεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική της έκδοση η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

“H Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed”, που εγείρει “μια πρόκληση για την Τουρκία, η οποία απαιτεί κυριαρχία επί των υδάτων που διασχίζει” ο αγωγός, γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

“Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Στέφανο Πατουνέλι με επιστολή του προς τον Έλληνα Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη εξέφρασε “τις θερμότερες ευχές του για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών σχεδίων κοινού ενδιαφέροντος””, συνεχίζει το άρθρο της La Stampa.

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close