ΕιδήσειςΚόσμος

Αδιέξοδο για Brexit: Η Βουλή υπερψήφισε μια νέα παράταση στο Brexit

Υπέρ νέας παράτασης στο Brexit ψήφισε το απόγευμα του Σαββάτου η πλειοψηφία της Βουλής των Κοινοτήτων. Όμως ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα, για μια ακόμη φορά, τα πάντα να βρίσκονται στον αέρα.

Με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την αποκαλούμενη τροπολογία Λέτουιν, που κατέθεσε ο βουλευής Ολιβερ Λέτουιν, και η οποία προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Σύμφωνα με την λίστα κατανομής των ψήφων, 231 βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ μαζί με τους 10 βουλευτές του βορειοϊρλανδικού DUP, 19 Φιλελεύθερους Δημοκράτες, 35 του σκωτσέζικου SNP, 17 ανεξάρτητους, 4 από το ουαλικό Plaid Cymru, 5 από την Ανεξάρτητη Ομάδα για την Αλλαγή και την Καρολάιν Λούκας από τους Πράσινους. Στον αντίποδα, 283 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν, μαζί με έξι βουλευτές των Εργατικών και 17 Ανεξάρτητους.

Το αποτέλεσμα αυτό  μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η πρόταση του Τζόνσον για την έγκριση της συμφωνίας του με την ΕΕ αναφορικά με το Brexit θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Τζόνσον επιμένει για Brexit στις 31 Οκτωβρίου

Ο Μπόρις Τζόνσον αντέδρασε, λέγοντας ότι ήταν μια «σημαντική συζήτηση» και μια «εξαιρετική στιγμή», αλλά ότι η ουσιαστική ψήφος για την συμφωνία με την ΕΕ έχει «ακυρωθεί» από την τροπολογία Λέτουιν.

«Το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και ολόκληρη την Ευρώπη είναι να εγκαταλείψουμε (σ.σ. την ΕΕ) με αυτή τη νέα συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου», προσθέτει.

«Δεν θα διαπραγματευθώ με την ΕΕ άλλη καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το πράξω» είπε ο Τζόνσον.

«Θα πω στην ΕΕ ότι η περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι κακή για τη χώρα αυτή», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα εισαγάγει την απαραίτητη νομοθεσία που απαιτείται για το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με τη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη Πέμπτη.

«Θα συνεχίσω να κάνω ό, τι μπορώ για να πετύχω το Brexit στις 31 Οκτωβρίου» υπογράμμισε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό». «Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, από την πλευρά του χαιρέτισε την ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της. Είναι μια «εμφατική απόφαση» να μην υποστηριχθεί η συμφωνία του Πρωθυπουργού καθώς οι βουλευτές «έχουν ψηφίσει σαφώς» να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με το νόμο», τόνισε ο Κόρμπιν. «Πιστεύουμε ότι τελικά ο λαός πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο στο Brexit. Ο Πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αψηφήσει έναν νόμο που ψήφισε αυτό το κοινοβούλιο» είπε και προέτρεψε τον Τζόνσον να «σκεφτεί πολύ προσεκτικά» την άρνησή του να επιδιώξει παράταση της διαπραγματευτικής περιόδου (σ.σ. του άρθρου 50).

Σχολιάζοντας το νέο διαφαινόμενο αδιέξοδο στο Brexit, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ζήτησε από την βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο το συντομότερο δυνατόν.

Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Κοινοβούλιο

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, εκτός αυτού βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές, ζητώντας νέο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για το Brexit.

Βρετανία: Η Βουλή υπερψήφισε μια νέα παράταση στο

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης λένε ότι θέλουν να βεβαιωθούν πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ευχαριστημένο» με το να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση κάτω από τους όρους που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close