ΕιδήσειςΚύπρος

Αετόπουλα σε φωλιά στον πεύκο-Η σημασία του δάσους

Πλησιάζει ο Απρίλιος και τα μικρά αετόπουλα έβγαλαν ήδη τα πρώτα τους καφέ φτερά. Οι γονείς τους τα προμηθεύουν αδιάκοπα με τροφή αφού οι ανάγκες τους ολοένα και αυξάνονται. Τα συγκεκριμένα στη φωτογραφία είναι 24-25 ημερών και χρειάζονται ακόμα 40 μέρες περίπου για να είναι ικανά να εγκαταλείψουν την φωλιά τους.

Σημειώνεται ότι τα μικρά που είναι κυρίως 2 (σπάνια 3), εκκολάπτονται μετά από 37-41 μέρες επώασης και φέρουν λευκά πούπουλα μέχρι την ηλικία των 15 ημερών περίπου όπου αρχίζουν να αντικαθίστανται με τα πρώτα φτερά. Τα Κυπριακά δάση φιλοξενούν τα περισσότερα αναπαραγώμενα ζευγάρια του Σπιζαετού (Aquila fasciata), του μοναδικού είδους αετού που αναπαράγεται στον τόπο μας, αφού η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που το μεγαλύτερο ποσοστό του είδους αυτού γεννά σε πεύκα ενώ στις υπόλοιπες χώρες αναπαράγεται κυρίως σε γκρεμούς.

Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία των Κυπριακών Δασών για την επιβίωση του σπάνιου αυτού είδους στον τόπο μας. Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Δασών εργάζεται μεθοδικά σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες του κράτους για την προστασία του μεγαλοπρεπούς αυτού αρπακτικού αφού η διατήρηση του είναι περισσότερο από επιβεβλημένη!

Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου

#LIFEBonelliEastMed

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Τμήματος Δασών

Related Articles

Back to top button
Close