ΥπηρεσίεςΦιλοξενίες

ΑΗΚ: Παραγωγή ενέργειας με σεβασμό στο Περιβάλλον

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της ΑΗΚ υποδέχθηκαν χθες, Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου που πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Καθ. Μιχάλης Κωμοδρόμος παρουσίασε στην Υπουργό τα έργα εγκατάστασης των σύγχρονων συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος που είναι σε εξέλιξη.  Τα έργα αυτά γίνονται στο πλαίσιο συμμόρφωσης της ΑΗΚ με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών αέριων ρύπων, όπως καθορίζονται από την άδεια λειτουργίας που εκδίδει το Υπουργείο Εργασίας.  Οι εργασίες κατασκευής των συστημάτων αποθείωσης και απονίτρωσης στους ατμολέβητες 1, 2 και 3, καθώς και η αναβάθμιση του συστήματος κατακράτησης στερεών σωματιδίων στον ατμολέβητα 3, έχουν ολοκληρωθεί και αυτή την περίοδο γίνονται οι τελικοί έλεγχοι πριν την παράδοσή τους στην ΑΗΚ.

Παράλληλα, η Υπουργός Ενέργειας ενημερώθηκε για τα μεγάλα και πολύπλοκα έργα που ήδη υλοποιούνται αναφορικά με τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Αυτά αφορούν στον επιπρόσθετο εξοπλισμό και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στις Μονάδες Παραγωγής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού.    

Επίσης, ο Πρόεδρος της ΑΗΚ ενημέρωσε την κα Πηλείδου για την πρόοδο του Έργου της 6ης Μονάδας Αεριοστροβίλων Συνδυασμένου Κύκλου, δυναμικότητας 160MW.  Το Έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, έλεγχο και αρχική λειτουργία, καθώς και μακροχρόνιο συμβόλαιο συντήρησης των αεριοστροβίλων. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την ικανοποίησή της που η ΑΗΚ υιοθετεί πολιτικές φιλικότερες στο περιβάλλον και, ταυτόχρονα, σχεδιάζει και υλοποιεί έργα που δημιουργούν προϋποθέσεις για μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων. Όπως τόνισε, η ταχεία μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ρύπων αποτελεί πρόκληση για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις της Κύπρου, μεταξύ αυτών και της ΑΗΚ, σημειώνοντας πως η πράσινη οικονομία είναι η μόνη οδός για πιο παραγωγικές και πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, ενώ υπόσχεται ένα πιο βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες.  Το Υπουργείο Ενέργειας, πρόσθεσε η κα Πηλείδου, έχει χαράξει μία πολυδιάστατη στρατηγική για επίτευξη του στόχου και επεξεργάζεται πρόσθετες πολιτικές και μέτρα προς την κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας, στο πλαίσιο των νέων, πιο αυστηρών κανόνων που προωθεί η ΕΕ, ώστε η πράσινη οικονομία να επιφέρει περισσότερα οφέλη στην ευημερία των πολιτών, των επιχειρήσεων και της χώρας. 

Related Articles

Back to top button
Close