Σπόρ

Αθλητικά σωματεία

Τα σημαντικότερα αθλητικά σωματεία που εδρεύουν στη Λακατάμια είναι η Ένωση Νέων ΘΟΪ Λακατάμιας (ποδόσφαιρο) και ο ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας (ποδόσφαιρο). Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΘΟΪ έχει συμμετοχή στην Α΄ κατηγορία Κύπρου. Έδρα του ΘΟΪ είναι το Στάδιο ΘΟΪ Λακατάμιας και του ΑΟΛ-Ομόνοια το Στάδιο ΑΟΛ Λακατάμιας.

Άλλα σωματεία της περιοχής είναι η ΑΕΛ Λακατάμιας (ποδόσφαιρο) και Ευαγόρας Λακατάμιας και Ονήσιλος Λακατάμιας (επιτραπέζια αντισφαίριση).

ΤΟ ΘΟΪ

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1948 και το αρχικό του όνομα ήταν Θρησκευτικό Ορθόδοξο Ίδρυμα Αγία Παρασκευή Κάτω Λακατάμιας. Μια χρονιά που άφησε το σημάδι της στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου, αφού σήμανε τη διάσπαση των σωματείων σε δεξιά και αριστερά. Η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα είναι πλέον γεγονός. Χρώματα του σωματείου επιλέγονται το κίτρινο της Ορθοδοξίας και το μπλε του ελληνισμού.

Το σωματείο παρέμεινε με αυτό το όνομα μέχρι το 1969. Τη χρονιά αυτή ιδρύεται η Ένωση Νέων Λακατάμιας, η οποία σχεδόν αμέσως συνενώνεται με το ΘΟΙ και η ονομασία γίνεται πλέον Ένωση Νέων ΘΟΙ Λακατάμιας, ονομασία που παραμένει μέχρι σήμερα.

Από το 1973 το σωματείο στεγαζόταν σε ιδιόκτητο οίκημα, δίπλα από το οποίο ήταν και το παλιό γήπεδο, στο χώρο όπου σήμερα είναι η νέα εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Οι ανάγκες για ανέγερση νέας εκκλησίας σε συνδυασμό με τη φιλοδοξία των μελών του σωματείου για απόκτηση ενός μοντέρνου αθλητικού κέντρου οδήγησαν το 1994 στη σύσταση μιας επιτροπής, η οποία άρχισε αμέσως δουλειά με στόχο την υλοποίηση του αθλητικού κέντρου. Τρία χρόνια αργότερα, το 1997, το αθλητικό κέντρο είναι έτοιμο και το Δεκέμβριο του ιδίου έτους το σωματείο μεταστεγάζεται στο ιδιόκτητο αθλητικό κέντρο, στην οδό Ακαδημίας 20.

ΑΟΛ-Ομόνοια

Ο ΑΟΛ – Ομόνοια Λακατάμιας ή ο ΑΟΛ – Ομόνοια έχει αρκετές συμμετοχές στο πρωτάθλημα Δ΄ κατηγορίας . Χρώματα έχει το πράσινο, το κόκκινο και το άσπρο. Ο ΑΟΛ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1985 από την ενοποίηση των σωματείων Αθλητική Ένωση Λακατάμιας και Ομόνοια Λακατάμιας. Από τα αρχικά των δύο ομάδων προέκυψε η ονομασία του (ΑΕΛ Ομόνοια Λακατάμιας).  Ο λόγος της ενοποίησης των δύο ομάδων ήταν η δημιουργία μιας δυνατής ομάδας για συμμετοχή στο υπό δημιουργία πρωτάθλημα Δ΄ κατηγορίας. Το καλοκαίρι του 1985 η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αποφάσισε τη δημιουργία της Δ΄ κατηγορίας.Ο ΑΟΛ Λακάταμιας ήταν ανάμεσα στις ομάδες που επελέγησαν από τη ΣΤΟΚ για να συμμετάσχει στο πρώτο πρωτάθλημα της κατηγορίας και έτσι εντάχθηκε στις τάξεις της ΚΟΠ.

Κατά περιόδους συμμετείχε στο πρωτάθλημα Δ΄ κατηγορίας. Λαμβάνει μέρος στο αγροτικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στη  διοργάνωση της ΠΟΕΛ.

ΑΕΛ Λακατάμιας

Το σωματείο της ΑΕΛ ιδρύθηκε το 1959 με την επωνυμία ΕΔΟΝ πάνω Λακατάμιας. Το 1966 μετονομάσθηκε στο σημερινό του όνομα ΑΕΛ Λακατάμιας.

Κύριος σκοπός του σωματείου ήταν, είναι και θα είναι η υγιής απασχόληση της νεολαίας της Λακατάμιας μέσα από τον αθλητισμό. Το σωματείο έχει το δικό του γήπεδο στο κέντρο της Λακατάμιας πίσω από την Cyta το γνωστό για τους πιστούς φίλους της ομάδας RIVER PARK.

Εδώ και 49 χρόνια συμμετέχει στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΛ. Έχει να επιδείξει πολλές επιτυχίες σε όλες τις διοργανώσεις της ΠΟΕΛ, όπως 14 πρωταθλήματα ,1 πρωτάθλημα πρωταθλητριών αλλά και φιναλίστ στα κύπελλα της ΠΟΕΛ.

Επιτραπέζια αντισφαίριση

ΕΥΑΓΟΡΑΣ Λακατάμιας

Τηλέφωνο:  22388822 / 22721117    

ΟΝΗΣΙΛΟΣ Λακατάμιας                         

Τηλέφωνο: 22388822/ 22721117  

Τα δυο σωματεία στο πινγκ-πονγκ, ο Ονήσιλος και ο Ευαγόρας Λακατάμιας, έχουν από την ημέρα ίδρυσης τους, τις περισσότερες επιτυχίες σε παγκύπρια βάση και τους περισσότερους αθλητές που πέρασαν από τις Εθνικές Ομάδες.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close