ΕιδήσειςΚόσμος

Ακατάλληλο το φορτίο ιατρικού εξοπλισμού προστασίας που έλαβε η Βρετανία από την Τουρκία

Το φορτίο με 84 τόνους ιατρικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας που έφτασε από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο με καθυστέρηση, προκαλώντας επικρίσεις σε βάρος της κυβέρνησης Τζόνσον, δεν μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί από τα νοσοκομεία της χώρας διότι δεν πληροί τα βρετανικά κριτήρια ποιότητας και ασφαλείας.

Το φορτίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων 400.000 ιατρικές ρόμπες και η έλευσή του είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση ως απάντηση στις καταγγελίες γιατρών και νοσηλευτών για έλλειψη βασικών αναλώσιμων υλικών προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο προστατευτικός εξοπλισμός έφθασε στο βρετανικό έδαφος στις 22 Απριλίου, αφότου συνδικάτα και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας προειδοποιούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν χωρίς αυτόν.

Φιάσκο της Τουρκίας

Ωστόσο, οι 400.000 στολές κρίθηκαν παντελώς ακατάλληλες, δεν ικανοποιούν κανένα ποιοτικό στάνταρντ και κρατήθηκαν σε ειδική εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Όπως επιβεβαίωσε το βρετανικό υπουργείο Υγείας, οι προστατευτικές ιατρικές ρόμπες από την Τουρκία κρίθηκαν όντως ακατάλληλες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα επιστραφούν και το υπουργείο θα ζητήσει επιστροφή χρημάτων.

«Υπήρχε η εντύπωση ότι ήταν αρκετά καλής ποιότητας το υλικό. Μόνο όταν έφτασε εδώ, οι αρμόδιοι το εξέτασα και έκριναν ότι δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπά μας, αποφασίζοντας να μην το χρησιμοποιήσουν» δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για τα θέματα της βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις, στον Guardian.

Μιλώντας στο Sky News πάντως, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τουρκικής αποστολής, υποστηρίζοντας ότι ήταν μόνο μία παράδοση ιατρικού υλικού. «Έχουμε κάποια πραγματικά ισχυρά εφόδια που έρχονται τώρα, αλλά ψάχνουμε πάντα να διασφαλίσουμε ότι είναι αρκετά καλής ποιότητας» είπε.

Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε εάν το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας θα μπορούσε να πάρει πίσω τα χρήματά του και γιατί τα δείγματα του εξοπλισμού δεν ελέγχθηκαν πριν από τη συναλλαγή.

Σημειώνεται πως η Άγκυρα έχει ήδη αποστείλει ιατρικές προμήθειες σε 55 χώρες μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία, το Ιράν, η Κίνα, καθώς και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων και της Αφρικής, ενώ τον Μάρτιο έστειλε 500.000 διαγνωστικά τεστ στις ΗΠΑ.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close