ΕιδήσειςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 3,1% το 2021, 3,8% το 2022, βλέπει για Κύπρο η Κομισιόν

Ανάπτυξη 3,2% το 2021 και 3,8% το 2022 βλέπει η Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία στην 10η έκθεση της μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο (PPS) που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δημοσιονομική προοπτική περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους.

Η έκθεση συνοψίζει τα κύρια ευρήματα από τη δέκατη αποστολή παρακολούθησης η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 8-18 Μαρτίου 2021.

Δεδομένων των σχετικών με το COVID-19 ταξιδιωτικών περιορισμών, η Κομισιόν σημειώνει ότι η αποστολή πραγματοποιήθηκε σε ψηφιακή μορφή, μέσω βίντεο και με τηλεδιασκέψεις με συμμετοχή υπαλλήλων της Κομισιόν, σε συνεργασία με προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαδικτυακές συναντήσεις με τις κυπριακές αρχές, τις μεγάλες τράπεζες και τις εταιρείες που έλαβαν πίστωση. Προσωπικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) συμμετείχε στις τηλεδιασκέψεις σχετικά με πτυχές που σχετίζονται με το Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του ESM.

Το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προσχώρησε επίσης στο πλαίσιο του άρθρου IV. Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει ότι μετά την απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020 λόγω της πανδημίας και των επακόλουθων μέτρων lockdown, με τον τουριστικό τομέα να επιβαρύνεται, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη το 2021 και το 2022. Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 5,1% το 2020.

Η εγχώρια ζήτηση, με βοήθεια τα δημοσιονομικά μέτρα, ήταν πιο ανθεκτική από την εξωτερική ζήτηση. Ο τουρισμός έπεσε κατακόρυφα το 2020 με μείωση των εσόδων κατά 85,4%. Το 2021, μια μέτρια ανάκαμψη αναμένεται, με το ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1%, καθώς το ανανεωμένο lockdown στις αρχές του έτους και τον Απρίλιο έχει ελαττώσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί υποτίθεται ότι θα είναι στη θέση τους μέχρι να αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού. Το 2022, η ανάκαμψη προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 3,8%, κυρίως λόγω της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης και μιας μικρής θετικής συμβολής από τις καθαρές εξαγωγές. 

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να έχει σταδιακά θετικό αντίκτυπο στην οικονομία από το τέλος του 2021 με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων και τελικά να ενισχύσει το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας μεσοπρόθεσμα. Η έκθεση καταγράφει ακόμα ότι η ανεργία αυξήθηκε μόνο μετρίως το 2020 σε 7,6% από 7,1% το 2019, με τη βοήθεια μέτρων στήριξης του εισοδήματος για τη διατήρηση της απασχόλησης, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από δάνεια στο πλαίσιο του SURE (υποστήριξη για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης). Το 2022, η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 7,2%. 

Η πτώση της εξωτερικής ζήτησης οδήγησε σε σημαντική αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών από 6,3% του ΑΕΠ το 2019 σε 11,9% του ΑΕΠ το 2020, με μόνο μια μικρή βελτίωση που προβλέπεται στον ορίζοντα των προβλέψεων. Αυτό θα επιδεινώσει περαιτέρω την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση της Κύπρου. Ο πληθωρισμός έγινε αρνητικός το 2020 (-1,1%), μειώθηκε από τις τιμές της ενέργειας, αλλά αναμένεται να αυξηθεί το 2021 και το 2022. 

Οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικοί, κυρίως όσον αφορά την πορεία της πανδημίας. Από τη θετική πλευρά, η ταχύτερη από το αναμενόμενο πρόοδος στην εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό όφελος για τον τουριστικό τομέα στην Κύπρο. Η έκθεση τονίζει ότι η κρατική  χρηματοδότηση και η ικανότητα αποπληρωμής της Κύπρου παραμένουν υγιείς.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close