ΑπόψειςΆρθρα

Αναζητείται νεοχμός ηγέτης

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Όλοι όσοι φιλοδοξούν να ανέλθουν στην εξουσία καταλαμβάνοντες το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας επαγγέλλονται την αλλαγή και την προώθηση ριζικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγής.

Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες των όσων διακηρύττουν και των δηλώσεων όσων ήδη εξήγγειλαν τις υποψηφιότητές τους ή όσων αναμένουν το χρίσμα του υποψηφίου από τις αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων.

Ούτως ή άλλως πιστεύω ότι ουδείς εξ αυτών θα αποδειχθεί νεοχμός.

Και όσον αφορά το Κυπριακό όλοι ομνύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πίστη στην ούτω καλούμενη «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» επιδεικνύοντες πλήρη περιφρόνηση στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία το επαίσχυντο Σχέδιο Ανάν το οποίο όχι μόνο δεν οδηγούσε στην επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου αλλά στην μετατροπή της όχι απλώς σε «προτεκτοράτο» όπως λέγεται σε μερικές περιπτώσεις αλλά σε «βιλαέτι» μιας σύγχρονης νεοθωμανικής αυτοκρατορίας όπως την ονειρεύεται ο νεοσουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν. 

Άλλωστε εμείς οι ίδιοι απενοχοποιήσαμε την Τουρκία με τις ούτω καλούμενες «συμφωνίες υψηλού επιπέδου» ή όπως συνήθως λέγονται «συμφωνίες κορυφής» και μετατρέψαμε το Κυπριακό από θέμα εισβολής και κατοχής σε “δικοινοτική διαφορά» και στη συνέχεια με την υποβολή χάρτου για το «εδαφικό» αποδεχθήκαμε και την οριστική διχοτόμηση.

Ούτε διάλογος μήτε διαπραγματεύσεις διεξήγοντο για τέσσερεις και πλέον δεκαετίες παρά μόνον «κουβέντες του καφενείου» όπως επιτυχώς τις χαρακτήρισε ο Άγγλος δημοσιογράφος Robert Fisk -που απεβίωσε πρόσφατα- στην εφημερίδα “Independent”.

Επαναλαμβάνω με έμφαση στην κάθε περίπτωση τη διαπίστωσή του αυτή που είναι  και μία απάντηση σε όσους αφελείς μας λέγουν τώρα ότι τα ούτω καλούμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα οδηγήσουν δήθεν σε επάλειψη του διαλόγου/διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ενώ στην ουσία οδηγούν σε εδραίωση της κατοχής.

Άλλωστε οι Τούρκοι δηλώνουν στην κάθε περίπτωση ότι δεν συζητούν τίποτε άλλο εκτός «Κυριαρχική Ισότητα» δύο ξεχωριστών κρατών διεθνώς αναγνωρισμένων. Στο μεταξύ με μεθοδικότητα οι Τούρκοι προχωρούν στην εδραίωση και στη δημιουργία νέων τετελεσμένων είτε διεξάγονται «κουβέντες του καφενείου» είτε όχι και ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης στην Τουρκία.

Εποικισμός, προώθηση λαθρομεταναστών, αλλοίωση δημογραφικού χαρακτήρα του πληθυσμού, και πολιτιστικής κληρονομιάς, εποικισμός της Αμμοχώστου, εκχώρηση τμήματος της Χερσονήσου της Καρπασίας στον τουρκικό στρατό, δημιουργία, δημιουργία ναυτικής βάσης στην περιοχή Τρικώμου και Μπογαζίου, μετατροπή του παράνομου αεροδρομίου του Λευκονοίκου, σε πολεμικό και άλλα πολλά όπως οι επεμβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου.

Αυτά λοιπόν και αν είναι… ΜΟΕ τουρκικής προέλευσης.

Τώρα όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή πολιτεία αλλά και η κοινωνία όταν ο κοινωνικός ιστός έχει προ πολλού διαρραγεί αφού τα ηθικά θεμέλια έχουν προ καιρού καταρρεύσει. Δεν  υπάρχει λόγος να τα απαριθμήσουμε αφού τα ζούμε καθημερινά. Η διαφθορά και η διαπλοκή κυριαρχούν παντού και συνεπώς ούτε αποτελεσματικές μεταρρυ8θίσεις θα εφαρμοστούν ούτε και ριζική αλλαγή πρόκειται να επέλθει με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού κράτους δικαίου.

Διά τούτο αναζητείται ηγέτης εθνικού και ηθικού αναστήματος. Ένας δηλαδή ΝΕΟΧΜΟΣ.

Υ.Γ.

Νεοχμός : επαναστατικός, καινοτόμος, μεταρρυθμιστής, νεωτεριστικός κ.λ.π.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Back to top button
Close