ΕιδήσειςΚύπρος

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον Ακάμα

Ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα πραγματοποιήθηκε, με την ολοκλήρωση του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για τις στοιχειώδεις υποδομές που θα δημιουργηθούν για την εξυπηρέτηση και καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών που φτάνουν στο Πάρκο.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2019, έληξε η προθεσμία παραλαβής αρχιτεκτονικών προτάσεων για τις υποδομές των κόμβων διευκολύνσεων που προβλέπονται στο Σχέδιο, στο πλαίσιο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος εκφράζει την ευαρέσκειά του, για τον ικανοποιητικό αριθμό αρχιτεκτονικών προτάσεων που έχουν υποβληθεί, 16 συνολικά, τόσο από την Κύπρο όσο και από το εξωτερικό.

Η αρχιτεκτονική πρόταση που εξασφάλισε το 1ο Βραβείο, θα αποτελέσει τη βάση για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των στοιχειωδών υποδομών, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται μέσα στο 2021 και που θα πρέπει να εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον και τη φυσιογνωμία της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα είναι λειτουργικές, ενεργειακά σωστές και δεν θα προκαλούν οποιαδήποτε διατάραξη στο ευαίσθητο περιβάλλον. Αντίθετα, αναμένεται ότι θα συμβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο στην αποτελεσματική διαχείριση του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που φτάνουν στο Πάρκο, περιορίζοντας την πίεση στους φυσικούς οικότοπους της περιοχής.

Η Κριτική Επιτροπή που συστάθηκε σύμφωνα με τους οικείους Κανονισμούς, συνήλθε από τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019 και ολοκλήρωσε την εργασία της, την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 και ήδη τα αποτελέσματα έχουν γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, όπως πιο κάτω:

Α/Α ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΡ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1 1ο Βραβείο Στέφανη Μισερή 13580
2 2ο Βραβείο Παναγιώτης Παναγή / Σωφρόνης Μάρκου / Ήρας Τσέλεπου 13026
3 3ο Βραβείο Μιχάλης Μηνά & Σταύρη Γιαννακού & Αναστασία Αγγελίδου & Ανδριανή Γιάγκου 21157
4 Έπαινος Marcel Bilurrina Camps / Stefania Sabatini, Roberto Franceschini, Μαριλένα Χριστοδούλου 19889
5 Έπαινος Σπύρος Σπύρου / Χάρης Χριστοδούλου, Ιωάννα Ευαγόρου, Άνθιμος Παπαπερικλέους, Χριστίνα Ευαγγέλου 70253
6.α Έπαινος Χρύσανθος Χρυσάνθου / Χριστίνα Χρυσάνθου 11388
6.β Έπαινος Δημήτριος Πολυχρονόπουλος / Μαρία Γρηγοριάδου, Δημήτριος Γιουζέπας 62019

Η τελετή βράβευσης και έκθεση όλων των προτάσεων, θα γίνει μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Το Υπουργείο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του προς τα έλη της κριτικής επιτροπής, τις κυβερνητικές Υπηρεσίες που συμμετέχουν στη Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου, για την ουσιαστική συμβολή τους στην έγκαιρη διεξαγωγή και επιτυχία του διαγωνισμού, που αποτελεί κομβικό σημείο στην πορεία υλοποίησης του Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close