ΕιδήσειςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι τράπεζες στο δυσμενές σενάριο στα stress test των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών

Το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ παραμένει ανθεκτικό στο πλαίσιο αντίξοου μακροοικονομικού σεναρίου, όπως κατέδειξε η άσκηση προσομοίωσης (stress test) ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT).

Συνολικά συμμετείχαν οι 38 τράπεζες που περιλαμβάνονταν στο δείγμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΤΑ) και 51 ακόμη τράπεζες μεσαίου μεγέθους που εποπτεύονται από την ΕΚΤ, ανάμεσα στις οποίες και οι τρεις κυπριακές συστημικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα και RCB Bank. Για πρώτη φορά η ΕΚΤ δημοσιεύει πληροφορίες για επιμέρους τράπεζες οι οποίες δεν περιλαμβάνονταν στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΑΤ.

Όσον αφορά τις κυπριακές τράπεζες τα αποτελέσματα για το δυσμενές σενάριο δείχνουν ότι ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 – CET1) της Τράπεζας Κύπρου και την Ελληνικής Τράπεζας θα υποχωρούσε κάτω από 8% και θα διαμορφωνόταν μεταξύ 11% με 14% για την RCB Bank.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο μέσος τελικός δείκτης CET1 για 89 τράπεζες υπό την εποπτεία της ΕΚΤ στο πλαίσιο δυσμενούς σεναρίου σε τριετή χρονικό ορίζοντα είναι 9,9%, δηλ. υποχώρησε κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες από το σημείο εκκίνησης (15,1%). Βασικοί παράγοντες που συντέλεσαν στη μείωση κεφαλαίου είναι ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος αγοράς και η ικανότητα δημιουργίας εσόδων.

Related Articles

Back to top button
Close