ΔήμοςΗ Πόλη Μας

Ανοιχτός ο δρόμος για παράταση της θητείας Δημάρχων και Συμβούλων

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Νομική Υπηρεσία δεν έχει κρίνει αντισυνταγματικό την πρόνοια που περιέλαβε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία δίνει παράταση της θητείας των υφιστάμενων δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων μέχρι τον Μάιο του 2024.

Σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι από τα μια να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις τοπικές αρχές ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων αλλά και να εφαρμόσουν  τις αλλαγές που θα γίνουν και από την άλλη για να συμπέσουν οι επόμενες Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές με τις Ευρωεκλογές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.

Ως τώρα κατά τον νομοτεχνικό έλεγχο του Νομοσχεδίου από τη Νομική Υπηρεσία και την Επίτροπο Νομοθεσίας δεν έχει κριθεί η συγκεκριμένη πρόνοια για παράταση της θητείας ως αντισυνταγματική. Βέβαια, θα πρέπει να αναμένουμε την ολοκλήρωση του έλεγχου του Νομοσχεδίου ώστε να μπορεί κάποιος να μιλήσει με σιγουριά.

Κάποιες παρατηρήσεις που έχουν γίνει με υποδείξεις για αλλαγές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι νομοτεχνικής φύσης. Η εξέταση του Νομοσχεδίου που γίνεται εδώ και δυο μήνες περίπου θα συνεχιστεί μάλλον και μέσα στον Φεβρουάριο. Πάντως, το θέμα πρέπει να ολοκληρωθεί στη Βουλή πριν μπούμε σε προεκλογική περίοδο για τις Βουλευτικές του 2021.

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι αυτή την μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης πρέπει να τη διαχειριστούν οι υφιστάμενες τοπικές αρχές γιατί αν γίνουν Δημοτικές εκλογές τ 2021 θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, η μεταβατική περίοδος για τη μεταρρύθμιση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Στόχος είναι να ψηφισθεί το νομοσχέδιο αυτό το χρόνο.

Πάντως, αναμένονται πολλά ακόμη να γίνουν καθώς εκφράζονται διαφωνίες από κόμματα που προτείνουν αλλαγές.

Θυμίζουμε ότι με την πρόταση της κυβέρνησης από τους 30 Δήμους που έχουμε σήμερα θα μείνουν 17 μετά τις συνενώσεις.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close