ΕιδήσειςΚύπρος

Αντιδρούν νοσηλευτές και μαίες σε απόψεις που προωθούνται από τον ΟΑΥ

Σύνδεσμοι Νοσηλευτών και Μαιών σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και άλλους αρμόδιους φορείς και κόμματα, καταγγέλλουν ότι απαξιώνεται η επιστημονική και επαγγελματική τους ταυτότητα, σε σχετικούς κανονισμούς που προωθούνται στη Βουλή.
 
Την επιστολή υπογράφουν ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών – ΠΑΣΥΝΜ, το Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής – ΣΝΜ, η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών – ΠΑΣΥΝΟ, ο Κλάδος Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ και Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ
 
Όπως αναφέρεται, οι πιο πάνω φορείς της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής έχουν προσέλθει στη συζήτηση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Υγείας της Βουλής και έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για τους «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας) Κανονισμοί του 2020» και «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας) Κανονισμοί του 2020» και «Περί Γενικού Συστήματος Υγείας (Νοσηλευτές και Μαίες) Κανονισμοί του 2020»

Στην επιστολή αναφέρεται ότι όπως έχουν διαπιστώσει από τις εισηγήσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γιατρών (Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Γυναικολογική Εταιρεία) παρατηρείται απαξίωση στην επιστημονική και επαγγελματική ταυτότητα των νοσηλευτών και μαιών αφού τίθεται εν αμφιβόλω η ουσιαστική προσφορά της αυτόνομης φροντίδας. Επίσης, όπως αναφέρεται, καταστρατηγείται το δικαίωμα των γυναικών σε ελεύθερη πρόσβαση προς τη μαία.

«Τα επιχειρήματα που έχουν ειπωθεί για δήθεν κινδύνους από την παρακολούθηση της εγκύου και την απευθείας πρόσβαση στη μαία δεν ευσταθούν. Έχουμε κατ΄ επανάληψη τονίσει την αυτονομία της μαίας όπως προνοείται από τη σχετική εθνική νομοθεσία η οποία είναι πλήρως εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή οδηγία», αναφέρεται.

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι η γενικότερη προσέγγιση στα θέματα της Μαιευτικής, της Ψυχικής και της Γενικής Νοσηλευτικής, τους δίνει το δικαίωμα να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους των νοσηλευτών και μαιών και δεν θα συμβάλλονται με τον ΟΑΥ για παροχή εξωνοσοκομειακής φροντίδας ειδικότερα αν οι αποζημιώσεις είναι ασύμφορες.

Το αποτέλεσμα των πιο πάνω, προστίθεται, θα οδηγήσει στην ιδιωτική ανάγκη αποζημίωσης από τους πολίτες με επακόλουθο την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close