Υγεία

Αποχή από το κόκκινο κρέας: Ποιες αλλαγές επιφέρει στην υγεία

Η συμπόνοια για τα ζώα, η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος ή απλά η απόφαση αλλαγής της διατροφικών συνηθειών, αποτελούν πλέον για πολλούς το έναυσμα να απέχουν από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Παρά τη διατροφική του αξία, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Πριν αποφασίσετε ωστόσο να το αποκλείσετε εντελώς από τη διατροφή σας, δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τα υπέρ και τα κατά της αποχής από την κατανάλωσή του:

Ίσως χάσετε βάρος: Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια μοσχαρίσιου κρέατος δίνουν περίπου 170 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα φασολιών δίνει 100 θερμίδες. Μπορεί η διαφορά να μην είναι μεγάλη, με την πάροδο του χρόνου όμως το αποτέλεσμα θα φανεί στη ζυγαριά.

Ισορροπία pH: Ένα υγιές σώμα χρειάζεται καλή ισορροπία pH. Το κόκκινο κρέας παράγει υψηλό όξινο φορτίο που το σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει και να εξουδετερώσει. Η υψηλή οξύτητα στο σώμα δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για εμφάνιση πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Λιγότερο φούσκωμα: Η πέψη του κόκκινου κρέατος γίνεται πιο αργά από τις άλλες τροφές, γεγονός που συχνά προκαλεί δυσκοιλιότητα, πόνο στην κοιλιά και αέρια. Όταν σταματάτε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, υποχωρούν τα συμπτώματα λόγω και της προσθήκης στη διατροφή περισσότερων φυτικών ινών. Μακροπρόθεσμα, αναπτύσσονται περισσότερα καλά βακτήρια στο έντερο, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και σας απαλλάσσουν από το φούσκωμα.

Βελτιώνεται η επιδερμίδα: Η υγιής επιδερμίδα ξεκινά από μέσα. Τα φρούτα και τα λαχανικά, που αντικαθιστούν μέρος του κρέατος, είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως A, C και E που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν την επιδερμίδα.

Θα μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης: Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, που οδηγεί σε συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Πρόκειται για τη γνωστή αθηροσκλήρωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου: Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά επεξεργασμένου (αλλαντικά, παστά, λουκάνικα κλπ.) έχει συνδεθεί με αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου. Ο λόγος πιστεύεται ότι είναι η χρόνια φλεγμονή που προκαλεί η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση 76 γραμμαρίων κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με 20% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μειώνεται ο κίνδυνος σοβαρών ασθενειών: Η αποχή από το κόκκινο κρέας μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη.

Αποκτάτε περισσότερη ενέργεια: Όταν έχετε υγιή καρδιά, υγιές πεπτικό και υγιή εγκέφαλο, αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και νιώθετε ευεξία. Σε αυτό συμβάλλει η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από υγιεινά τρόφιμα, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.

Βοηθάτε το περιβάλλον: Η εκτροφή ζώων για κατανάλωση απαιτεί τεράστιες εκτάσεις γης και ποσότητες τροφής, ενέργειας και νερού. Το 51% και πλέον των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προκαλούνται από την κτηνοτροφία.

Ανεπάρκεια θρεπτικών στοιχείων: Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες τις οποίες πρέπει να αναπληρώνετε μέσω άλλων τροφών. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως βιταμίνη Β12, καθώς και αιμικό σίδηρο. Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που τρώνε κόκκινο κρέας έχουν έλλειψη μαγνησίου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σημερινό έδαφος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, έτσι οι χορτοφαγικές δίαιτες δεν παρέχουν επαρκείς ποσότητες του σημαντικού στοιχείου.

Πηγή: onmed.gr

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close