ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού καταψήφισαν για δημοψήφισμα στην ΤΑ, δηλώνει ο ΥΠΕΣ

«Αυτή την ουσιαστική αλλαγή την πολεμούν, σε απόλυτη συγχορδία, οι αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού, που τάχα κόπτονται για την ευημερία των πολιτών», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής   σε σχέση με το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της   Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νουρής σήμερα σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ είπε τα ακόλουθα:

«Η πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρόχρονες συζητήσεις.

Οι χθεσινές δηλώσεις, των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, με τις οποίες εισηγούνται απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε.  

Οι πολίτες ξέρουν. Είναι και αποδεδειγμένο και παραδεκτό, ότι η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τη μείωση του αριθμού των δήμων πετυχαίνει ταυτόχρονα, βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και μείωση του κόστους αυτών των υπηρεσιών.

Είναι μια καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη πρόταση, που διαμορφώθηκε μετά από συζητήσεις μιας ολόκληρης δεκαετίας και η οποία φέρνει μια πραγματική αλλαγή. Μια αλλαγή που θα τη νιώσει άμεσα ο κάθε πολίτης!

Είναι γι’ αυτό άλλωστε, που υπέρ της μεταρρύθμισης, τάσσονται όσο οι πολίτες, η Ένωση Δήμων αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των εκπροσώπων των Κοινοτήτων μας.

Αυτή την ουσιαστική αλλαγή όμως,, την πολεμούν, σε απόλυτη συγχορδία, οι αρνητές της προόδου και του εκσυγχρονισμού, που τάχα κόπτονται για την ευημερία των πολιτών.

Απορρίπτουν ακόμα και το δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός. Ένα δημοψήφισμα το οποίο η κυβέρνηση πρότεινε σεβόμενη τις δικές τους προτροπές.

Εισηγούνται δεκάδες δημοψηφίσματα ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτά είναι αντισυνταγματικά και αντί για λύσεις μόνο πρόσθετα προβλήματα και χάος θα προκαλέσουν.   

Έθεσαν ακόμη και τον προβληματισμό,, ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές για να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες για τις πρόνοιες της μεταρρύθμισης.  

Αυτό που πράγματι δεν υπάρχει, δεν είναι έλλειμμα χρόνου για ενημέρωση, αλλά έλλειψη οξυγόνου για το υφιστάμενο μοντέλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στα λόγια ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ είναι πρωταθλητές. Μηδενίζουν τα πάντα χωρίς να προτείνουν απολύτως τίποτα».

Απαντώντας ο Υπουργός Εσωτερικών για το ποιο είναι το επόμενο βήμα είπε ότι «θα αναμένουμε την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και, βεβαίως, το όποιο αποτέλεσμα σεβαστό και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα».

Σε τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι η απόφαση της Ολομέλειας θα είναι αρνητική, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αυτό δεν ακυρώνει τα νομοσχέδια». Ακυρώνει, όμως είπε, κάτι πάρα πολύ σημαντικό: «ότι εάν οδηγηθούμε σε ένα δημοψήφισμα, που εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυναμική και στα υπόλοιπα κόμματα για να τοποθετηθούν θετικά, αυτό θα βοηθήσει εξαιρετικά τη νέα Βουλή για να προχωρήσει ακόμη πιο γρήγορα στην απόφαση και στην υπερψήφιση της μεταρρύθμισης».

Εξήγησε ότι το δημοψήφισμα θα  επιλύσει δυο πάρα πολύ σοβαρά και ακανθώδη ζητήματα που απασχόλησαν μέχρι πρόσφατα την νυν Βουλή: το θέμα των δημοψηφισμάτων και το θέμα του αριθμού των Δήμων.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι προφανές ότι, όσοι αντιτίθενται στο δημοψήφισμα, θα επαναφέρουν τα ίδια ζητήματα με τη νέα Βουλή, και αυτό βεβαίως αποτελεί πισωγύρισμα», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος, δεδομένου ότι ήταν ένα από τα ζητήματα που έθεσαν Βουλευτές στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, ο Υπουργός είπε: «Επιτρέψετέ μου να πω ότι αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σημείωσε ότι μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων όλοι είχαν τοποθετηθεί υπέρ της αναγκαιότητας για τη μεταρρύθμιση. Θεωρώ, συμπλήρωσε ο Υπουργός, ότι «τη δεδομένη χρονική στιγμή, το συγκεκριμένο ερώτημα, απηχεί ακριβώς κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο το οποίο πηγάζει και από την υποχρέωσή μας στη βάση της νομοθεσίας».  

Related Articles

Back to top button
Close