Top NewsΣυνεντεύξεις

«Δώρο ανεκτίμητης αξίας η σωτηρία ενός ατόμου από τα ασθενοφόρα»

Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα στον κόσμο όταν μας χρειάζεται και μας καλεί πάντοτε με φροντίδα και αγάπη,  δηλώνει σε συνέντευξη της στην ιστοσελίδα μας η Ριάνα Κωνσταντίνου, Προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα καλεί το κοινό να καλεί ασθενοφόρο μόνο όταν είναι πραγματικά ανάγκη, γιατί όπως επισημαίνει, την ίδια ώρα μπορεί να χάσε τη ζωή του ένας συνάνθρωπός μας επειδή ένα ασθενοφόρο έτρεξε για ένα μη επείγον περιστατικό.

Η Διοίκηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων μαζί με το Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων του Υπουργείου Υγείας στεγάζεται από το 2015 στη Λακατάμια και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας. Έτσι, όλες οι κλήσεις του κόσμου, στους τηλεφωνικούς αριθμούς 199 ή 112, που αφορούν επείγουσα φροντίδα υγείας, προωθούνται στο Συντονιστικό Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Αποτελεί τον πυρήνα των επικοινωνιών για τις Υπηρεσίες Επείγουσας Διάσωσης και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Ο κα Κωνσταντίνου μας μίλησε γα το έργο που επιτελούν εκεί στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων σε 24ωρη βάση και υπογραμμίζει ότι το να σωθεί ένα άτομο  με δική τους φροντίδα είναι ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας… Σημειώνει ότι υπάρχουν στην ελεύθερη Κύπρο 26 σταθμοί ασθενοφόρων για να καλύπτουν πιο γρήγορα τα επείγοντα περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, οι κλήσεις ηχογραφούνται και τα ασθενοφόρα επιβλέπονται μέσω συσκευών γεωγραφικού εντοπισμού.

-Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος του Κέντρου Συντονισμού Ασθενοφόρων;

Ο ρόλος του είναι πολυεπίπεδος, αφορά τον συντονισμό και τη διαχείριση των ασθενοφόρων στην επείγουσα αντιμετώπιση των περιστατικών καθώς επίσης και στις μη επείγουσες διακομιδές που αφορά στη μεταφορά σθενών και πασχόντων από Νοσοκομεία, Ιδιωτικά Κέντρα ή ακόμη και στις οικίες τους. ΟΙ κλήσεις για ασθενοφόρο καταλήγουν εδώ και τις διαχειριζόμαστε.

-Στη Λακατάμια από πότε βρίσκεται αυτό το Κέντρο;

Είναι εδώ από το 2015. Προηγουμένως δεν υπήρχε Παγκύπριο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο. Υπήρχε μόνο για το Νοσοκομείο Λευκωσίας. Από τότε που ήλθαμε εδώ, δηλαδή το 2015, ξεκίνησε η εθνική του υπόσταση.

-Ποιες περιοχές καλύπτει;

Όλη τη χώρα, όλη την ελεύθερη Κύπρο. Γίνεται από εδώ ο Συντονισμός και ο έλεγχος.  Ακόμη πάμε και στις τουρκοκρατούμενες περιοχές κα αντιμετωπίζουμε περιστατικά, όταν έχουμε να κάνουμε με ελληνοκύπριους.

-Δεν υπάρχει πρόβλημα να μεταβεί ασθενοφόρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κατεχόμενες περιοχές;

Υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου κρίνεται ότι μπορούμε να πάμε, πηγαίνουμε. Συνήθως πηγαίνουμε σε μη επείγοντα περιστατικά, δηλαδή ανθρώπους που θέλουν να μεταφερθούν από Νοσοκομείο στις κατεχόμενες περιοχές σε Νοσοκομείο στις ελεύθερες περιοχές.

-Σταθμεύουν και ασθενοφόρα στη Λακατάμια;

Όχι, εδώ είναι η διοίκηση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και τα Συντονιστικό Κέντρο Κλήσεων. Τα ασθενοφόρα σταθμεύουν σε 26 διαφορετικές τοποθεσίες στην ελεύθερη Κύπρο. Τα Νοσοκομεία είναι μια τοποθεσία απ΄ αυτές. Θέλουμε να βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες έτσι ώστε να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες και να μειώσουμε το χρόνο ανταπόκρισης στις κλήσεις, Αρχίσαμε να εξαπλώνουμε τα ασθενοφόρα σε διάφορες τοποθεσίες ώστε να καλύπτονται οι ελεύθερες περιοχές.

Το Συντονιστικό Κέντρο Κλήσεων Ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Λακατάμιας

-Συνολικά πόσα ασθενοφόρα διαθέτει η Υπηρεσία;

Έχουμε 26 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάρδια, αλλά τα σύνολο των ασθενοφόρων μας είναι 75. Το σύστημα της δουλειάς μας είναι με βάρδιες, όπως στην Πυροσβεστική για παράδειγμα. Τα ασθενοφόρα που ανταποκρίνονται στα κλήσεις είναι κινητές μονάδες με σύγχρονα μέσα.

-Στο Συντονιστικό Κέντρο πόσα άτομα εργάζονται;

Εδώ έχουμε 18 άτομα και δουλεύουν με βάρδιες, Εγώ δεν είμαι επικεφαλής του Συντονιστικού, το οποί έχει άλλο άτομο επικεφαλής.  Εγώ  είμαι προϊστάμενη όλων των υπηρεσιών ασθενοφόρων παγκύπρια.

-Πώς είναι να δουλεύει κανείς σε τέτοιο ευαίσθητο τομέα;

Είναι πολύ δύσκολο και πολλές φορές σκληρό. Γιατί οι εικόνες των ασθενών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καμιά φορά είναι αποτρόπαιες. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσεις παιδιά, ακόμη και πολύ μικρά, ή ακόμη και ενήλικες τραυματισμένους. Και προσπαθείς  να τους σώσεις, αλλά στ τέλος της ημέρας δεν τα καταφέρνεις. Ο πόνος που βλέπεις μπροστά σου και οι εικόνες είναι πολύ δύσκολες και δεν μπορούν  να αποζημιωθούν με τίποτα.

-Χρειάζονται ιδιαίτερα προσόντα από τους νοσηλευτές και διασώστες των ασθενοφόρων…

Βεβαίως, οι νοσηλευτές των ασθενοφόρων είναι  εξειδικευμένοι πλέον. Μέσα στο ασθενοφόρο έχουμε διασώστη, μαζί με εξειδικευμένο νοσηλευτή, ο οποίος μετά την πανεπιστημιακή του κατάρτιση, ακολούθησε μετεκπαίδευση στην επείγουσα και προ-νοσοκομειακή φροντίδα υγείας. Ακολουθούμε ένα από τα καλύτερα συστήματα στον κόσμο, που είναι τα σουηδικό μοντέλο καθώς μέσα στο ασθενοφόρο έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

-Ο κόσμος πώς σας αντιμετωπίζει. Υπάρχει σεβασμός στο έργο σας ή συναντάτε και δυσκολίες;

Πρέπει να πω ότι αρκετές φορές ο κόσμος συνεργάζεται, υπάρχουν όμως και άλλες φορές που δεν συνεργάζονται. Είτε γιατί είναι πανικοβλημένοι και χάνουν την ψυχραιμία τους, είτε γιατί έχουμε και περιπτώσεις όπου ο κόσμος είναι αγενής και δεν θέλει να βοηθήσει ή υποστηρίξει. Αλλά για εμάς είναι η δουλειά μας, έχουμε μάθει και δεν πτοούμαστε από κάθε συμπεριφορά. Εκεί που μας ενοχλεί είναι όταν έχουν επιθετική συμπεριφορά και χτυπούν τα πληρώματα. Συχνά τυγχάνει να μεταφέρουμε μεθυσμένους ή ανθρώπους που έχουν πάρει ουσίες ή άτομα που δεν είναι συνεργάσιμα και μπορεί να χτυπούν τον νοσηλευτή στο ασθενοφόρο. Αντιλαμβάνεστε όταν το αυτοκίνητο είναι σε κίνηση και να δέχεσαι χτυπήματα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Επίσης το καλοκαίρι, όταν ο κόσμος έχει κλειστά τα παράθυρα και αν ακούει και μουσική, δεν ακούνε τα ασθενοφόρο πίσω τους που προσπαθεί να περάσει.

-Θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι το σύνθημα, το μότο της υπηρεσίας σας.

Το μότο μας είναι να προσφέρουμε φροντίδα και αγάπη σε όποιο συνάνθρωπο μας το έχει ανάγκη.

-Γίνονται κλήσεις για ασθενοφόρο χωρίς σοβαρό λόγο ή αποδεικνύονται φάρσα;

Ναι, πολύ συχνά. Ακόμη δεν έχουμε καλλιεργήσει μέσα στην κουλτούρα μας ότι όταν παίρνουμε τηλέφωνο για ασθενοφόρο, θα πρέπει να είναι πραγματικά  για επείγον λόγο. Κάποιοι συμπολίτες μας εκμεταλλεύονται την κατάσταση ώστε να περάσουν στο Τμήμα Α΄ Βοηθειών πιο νωρίς, ή θεωρούν ότι θα περάσουν πιο γρήγορα αφού υπάρχει το ασθενοφόρο και λένε ‘γιατί να μην πάρω ένα να πάω πιο γρήγορα’. Δεν είναι όμως αυτό που πρέπει. Ο καθένας μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να μην καλεί ασθενοφόρο χωρίς  πραγματικά να είναι σε επείγουσα κατάσταση. Διότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι την ώρα που εγώ χρησιμοποίησαν ασθενοφόρο χωρίς να το χρειάζομαι και στην ουσία το «σπατάλησα», κάποιος άλλος μπορεί να πεθάνει γιατί δεν υπήρχε άλλο διαθέσιμο ασθενοφόρο.

-Στα χρόνια της υπηρεσίας σας στα ασθενοφόρα θα θάλαμε να μοιραστείτε μαζί μας ένα δυσάρεστο και ένα ευχάριστο συμβάν που θυμάστε πιο έντονα.

Να ξεκινήσω με το δυσάρεστο. Ήταν Χριστούγεννα και συνέβη τροχαίο ατύχημα με τέσσερα νεαρά άτομα. Φτάνοντας στη σκηνή ήταν και οι τέσσερις νεκροί και ένας πατέρας ήταν εκεί στη σκηνή. Εγώ προσωπικά και συνάδελφοι στο ασθενοφόρο προσπαθούσαμε  να τους σώσουμε. Γυρίζοντας το βλέμμα έξω και βλέποντας από το τζάμι του αυτοκινήτου έξω στον τόπο του ατυχήματος  τον πατέρα, είναι μια σκηνή που δεν μπορώ με τίποτα να ξεχάσω. Τα πιο ευχάριστα γεγονότα είναι όταν καταβάλλοντας προσπάθεια να σώσουμε κάποιο και μετά από λίγο καιρό έρχεται να μας δει και να μας πει ευχαριστώ. Το να σωθεί ένα άτομο είναι ένα δώρο που δεν μπορώ να περιγράψω την ανεκτίμητη αξία που έχει για μας. Το να ζήσει δηλαδή ένας μετά από δική μας φροντίδα.

-Τέλος κάποιο μήνυμα προς τον κόσμο.

Ο κόσμος να είναι προσεκτικός πότε παίρνει τηλέφωνο για να καλέσει ασθενοφόρο. Να μας καλεί μόνο όταν πραγματικά είναι ανάγκη και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα τους.

Χάρτης με τις γεωγραφικές περιοχές όπου σταθμεύουν τα ασθενοφόρα στην ελεύθερη Κύπρο

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close