ΕιδήσειςΚύπρος

Αυτή τη φορά τα ελληνικά F-16 ήλθαν στην Κύπρο για άσκηση (vid)

Τα τρία ελληνικά F16 βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου, στο Καλό Χωριό Λάρνακας, στο πλαίσιο προγραμματισμένης άσκησης της Εθνικής Φρουράς. Στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων, με την ονομασία «Ατσάλινο Βέλος», έλαβε επίσης χώρα ρίψη αλεξιπτωτιστών από μεταγωγικό τύπου C-130.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν εικονικές προσβολές στόχων και, σύμφωνα με το ΡΙΚ, τα F16 πέρασαν τρεις φορές πάνω από τον χώρο διεξαγωγής της άσκησης. Στην άσκηση ρίχθηκαν επίσης ρουκέτες από Mi35, χρησιμοποιήθηκαν αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα και πολυβόλα. Για λόγους ασφαλείας τα F16 δεν έκαναν χρήση πυρών.

Ιδού το βίντεο είναι από την πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ΡΙΚ), στο οποίο προβάλλονταν τα πλάνα της άσκησης παράλληλα με πολιτικό πάνελ.

Το ενδιαφέρον στην άσκηση είναι ότι τα F-16 προσέγγισαν τον χώρο της άσκησης από την πλευρά της Λάρνακας, δηλαδή από τα νότια, από περιοχή σαφώς ασφαλέστερη της κατεύθυνσης από δυτικά προς Πάφο που είθισται να ακολουθούν.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο σε ότι αφορά την διαδρομή τους: Ή μετά την απογείωσή τους από την Κρήτη πέταξαν βαθιά, νότια, στο Λιβυκό Πέλαγος και μετά κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά για να μην εντοπιστούν από τα τουρκικά ραντάρ και ανέβηκαν βόρεια προς την Κύπρο. 

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η πιθανή παράμετρος του εναέριου ανεφοδιασμού από ισραηλινά τάνκερ, μια άσκηση που έχει γίνει πολλές φορές μεταξύ των δύο Αεροποριών

Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι πολύ πιο ενδιαφέρον: Τα ελληνικά μαχητικά να απογειώθηκαν από… το Ισραήλ! Δηλαδή να είχαν αφιχθεί στο Ισραήλ την προηγούμενη ημέρα και να εξόρμησαν από εκεί αιφνιδιάζοντας πλήρως τα τουρκικά ραντάρ!

ΠΗΓΗ: defence-point.gr, pronews.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close