ΕιδήσειςΕλλάδα

Βάζει μπρος για ελληνικά drones το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Με δύο ισραηλινής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Unmanned aerial vehicle, UAV)) ενισχύεται η Πολεμική Αεροπορία, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε και για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως εξήγησε στον Πρωθυπουργό αλλά και στους υπουργούς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τα αποκτηθούν με leasing, ενώ παράλληλα με το ίδιο σύστημα προμήθειας θα αποκτηθούν και άλλα δύο UAV αμερικανικής κατασκευής.

Η είδηση όμως για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν είναι εδώ, αλλά στην κατασκευή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ένα πρόγραμμα που ξεκινά πολύ γρήγορα, όπως βεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός.

«Έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε την εμπειρία, θα αρχίσουμε να τα κατασκευάζουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αρχίζει αμέσως επαφές με τα ερευνητικά τμήματα των πανεπιστημίων που ήδη κατασκεύασαν τέτοιου είδους αεροπλάνα ή τα έχουν σχεδιάσει. Άλλωστε η χρηματοδότηση μπορεί να γίνει μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων αφού, όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά είναι «εποπτικά του χώρου». Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί και τούτο:

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία υπήρξαν από τις πρώτες παγκοσμίως που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ενός, εγχώριας κατασκευής, UAV. Oι πρώτες προσπάθειες και εισηγήσεις έλαβαν χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από αξιωματικούς του ΚΕΤΑ. Μετά τη θετική έκβαση της εισηγήσεώς τους φθάσαμε στην κατασκευή των αεροσκαφών «Πήγασος Ι». Κατόπιν και λόγω ορισμένων ατυχημάτων το πρόγραμμα πάγωσε και επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως «Πήγασος ΙΙ».

Το σημαντικότερο όμως εξοπλιστικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Υπουργικό Συμβούλιο (κόστους 1,5 δισ. ευρώ) ήταν η σύμβαση για την αναβάθμιση των 84 F-16 μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια: «Θα είναι το πιο προηγμένο F-16 στον κόσμο» διαβεβαίωσε τους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τονίζοντας ότι η σύμβαση αυτή τροποποιεί την αρχική. Αλλά το κυριότερο όφελος από την αναβάθμιση των F-16 θα είναι ότι η ΕΑΒ θα αναλάβει υποκατασκευαστικό έργο αξίας 260 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία για την προμήθεια των απαραίτητων ανταλλακτικών για τα Μιράζ-2000 ώστε όλα σε λίγο χρόνο να είναι ετοιμοπόλεμα. Να σημειωθεί εδώ πως η τελευταία παραγγελία για ανταλλακτικά των αεροσκαφών αυτών έγινε το 2012!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close