ΕιδήσειςΚύπρος

Βίντεο με ποταμοχελώνα να γεννά

Βίντεο με ποταμοχελώνα να γεννά στην Αθαλάσσα δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του το Τμήμα Δασών. Πιο κάτω δυο δημοσίευμα:

Οι ποταμοχελώνες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας άρχισαν και φέτος να αναπαράγονται. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε τις προηγούμενες μέρες με μια θηλυκή ποταμοχελώνα να γεννά τα αυγά της αφού προηγουμένως είχε προετοιμάσει το έδαφος για την εναπόθεση τους.

Στο Κέντρο έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τις σπάνιες αυτές χελώνες του τόπου μας, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους και τον εμπλουτισμό περιοχών που το είδος αυτό έχει πλέον εξαφανιστεί.

Η ποταμοχελώνα (Mauremis rivulata) αποτελούσε στο παρελθόν κοινό είδος για τους ποταμούς και τις λίμνες της Κύπρου. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί είδος προς εξαφάνιση αφού περιορίζεται μόνο σε τρείς περιοχές του νησιού μας. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν το είδος αυτό στα όρια της εξαφάνισης, ήταν η ανεξέλεγκτη χρήση του DDT κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και η αποξήρανση αρκετών υγροβιότοπων συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η ποταμοχελώνα ή χελώνα του γλυκού νερού όπως την ξέρουν πολλοί, προστατεύεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαϊκή οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τα είδη και τους οικότοπους, όσο και από την Εθνική Νομοθεσία 153/2003.

Ποταμοχελώνες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας

Οι ποταμοχελώνες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Αθαλάσσας άρχισαν και φέτος να αναπαράγονται. Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε τις προηγούμενες μέρες με μια θηλυκή ποταμοχελώνα να γεννά τα αυγά της αφού προηγουμένως είχε προετοιμάσει το έδαφος για την εναπόθεση τους. Στο Κέντρο έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τις σπάνιες αυτές χελώνες του τόπου μας, με σκοπό τον πολλαπλασιασμό τους και τον εμπλουτισμό περιοχών που το είδος αυτό έχει πλέον εξαφανιστεί. Η ποταμοχελώνα (Mauremis rivulata) αποτελούσε στο παρελθόν κοινό είδος για τους ποταμούς και τις λίμνες της Κύπρου. Τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί είδος προς εξαφάνιση αφού περιορίζεται μόνο σε τρείς περιοχές του νησιού μας. Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν το είδος αυτό στα όρια της εξαφάνισης, ήταν η ανεξέλεγκτη χρήση του DDT κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, καθώς και η αποξήρανση αρκετών υγροβιότοπων συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Η ποταμοχελώνα ή χελώνα του γλυκού νερού όπως την ξέρουν πολλοί, προστατεύεται αυστηρά τόσο από την Ευρωπαική οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τα είδη και τους οικότοπους, όσο και από την Εθνική Νομοθεσία 153/2003.Κείμενο/ Βίντεο-Φωτογραφίες: Χάρης ΝικολάουΕπεξεργασία βίντεο: Γιώργος Α. Κωνσταντίνου

Gepostet von Τμήμα Δασών am Samstag, 6. Juni 2020

Κείμενο/ Βίντεο-Φωτογραφίες: Χάρης Νικολάου
Επεξεργασία βίντεο: Γιώργος Α. Κωνσταντίνου

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close