ΕιδήσειςΚόσμος

Β. Κορέα: Εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, ολιγόλεπτος συναγερμός στις ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι την Τρίτη πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου, προκειμένου να επιβεβαιώσει τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου οπλικού συστήματος.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας έκανε γνωστό ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος διένυσε περισσότερα από 700 χιλιόμετρα με μέγιστο ύψος 60 χιλιομέτρων και τελική ταχύτητα 10 φορές την ταχύτητα του ήχου.

Κατά τη Βόρεια Κορέα, ο πύραυλος έπληξε «τον στόχο σε ύδατα 1.000 χλμ. μακριά».

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρευρέθηκε στην εκτόξευση του πυραύλου.

«Η δοκιμαστική βολή είχε ως στόχο την τελική επαλήθευση των συνολικών τεχνικών προδιαγραφών του υπερηχητικού οπλικού συστήματος», ανέφερε το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

Αυτή ήταν η δεύτερη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Ολιγόλεπτος «συναγερμός» σε αεροδρόμια των ΗΠΑ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έκανε γνωστό πως ανέστειλε τη Δευτέρα για μικρό χρονικό διάστημα τις απογειώσεις αεροσκαφών σε ορισμένα αεροδρόμια της δυτικής ακτής, την ώρα των αναφορών για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι «πάγωσαν» οι λειτουργίες για λιγότερο από 15 λεπτά «εξαιτίας των αρχικών αναφορών για εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην εκτόξευση πυραύλου. Νωρίτερα οι ΗΠΑ καταδίκασαν την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνιστά απειλή για τους γείτονές της και τον κόσμο γενικότερα.

Η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βορείου Αμερικής (NORAD) δεν εξέδωσε προειδοποίηση μετά την εκτόξευση, ανέφερε εκπρόσωπός της.

Από την πλευρά της η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού εκτίμησε ότι η εκτόξευση του πυραύλου δεν αποτελούσε «ευθεία απειλή» για προσωπικό ή εδάφη των ΗΠΑ ή για τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με τις αναφορές των πύργων ελέγχων αεροδρομίων στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, η ολιγόλεπτη αναστολή απογειώσεων αεροσκαφών σημειώθηκε περίπου στις 14:30 (τοπική ώρα).

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι «συχνά λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Εξετάζουμε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, όπως κάνουμε έπειτα από κάθε ανάλογο συμβάν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters (kathimerini.gr)

Related Articles

Back to top button
Close