ΑπόψειςΆρθρα

Για μια νέα εθνική Παλιγγενεσία

Ανδρέας Μ. Βασιλείου*

Άκουσα πριν λίγο καιρό από την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) – την οποία συστηματικά παρακολουθώ για να πληροφορούμαι τις εν Ελλάδι εξελίξεις και γεγονότα διότι κοινή γαρ η μοίρα – ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να θέσει επί κεφαλής τη Γιάννα Αγγελοπούλου, που οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα (2004) της Επιτροπής που επρόκειτο να συσταθεί για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Δημοσίευσα την επόμενη άρθρο στον ημερήσιο τύπο που προέβαινα στην εισήγηση όπως παρόμοια Επιτροπή συσταθεί και στην Κύπρο.

Παρέθετα συγκεκριμένες εισηγήσεις και καλούσα την Πολιτεία, την Εκκλησία και τον πνευματικό  κόσμο να συνεργαστούν για τον σκοπό αυτό και όπως η Επιτροπή αυτή συνεργαστεί στενά με την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ σε πανηγυρική συνεδρία της Βουλής των Ελλήνων πρόσφατα με την παρουσία και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου αποφασίστηκε ομόφωνα η δημιουργία της Επιτροπής αυτής που θα περιλαμβάνει διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους τόσον από την Μητροπολιτική Ελλάδα όσον και από τον απόδημο Ελληνισμό.

Μετά πολλής χαράς και ηθικής ικανοποίησης πληροφορήθηκα στο μεταξύ την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να ορίσει παρόμοια Επιτροπή ύστερα από εισήγηση του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομου Προδρόμου.

Και τούτο διότι πρώτος στην Κύπρο ήγειρα το θέμα αυτό και τόνισα ιδιαίτερα ότι θα πρέπει η Επιτροπή που θα συσταθεί να ασχοληθεί κατά πρώτο λόγο στην συμμετοχή των Κυπρίων στην Επανάσταση του 1821. Τούτο θα επιτευχθεί εάν γίνει έρευνα από ιστορικούς ερευνητές για να επισημανθούν απόγονοι των αγωνιστών αυτών που σήμερα ζουν στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ειρήσθω εν παρόδω ότι στην Ελλάδα ζουν άνθρωποι που έχουν το επώνυμο Κύπριος, Κυπραίος, Κυπριώτης και άλλα.

Παρόμοια έρευνα θα πρέπει να γίνει και για τυχόν απογόνους των σφραγιασθέντων από τους Τούρκους την 9ην Ιουλίου 1821 αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών.

Οι Τουρκοκύπριοι συχνά αναφέρονται για τα όσα, δήθεν, υπέφεραν την περίοδο 1964-1974, για τα 307 χρόνια (1570-1878) κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής και τις όσες βαρβαρότητες διέπραξαν οι πρόγονοί τους σε βάρος του Κυπριακού Ελληνισμού ουδείς λόγος. Ας γίνει μάλιστα και αναφορά για τη σφαγή των Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι στις 12/6/1958 με την ανοχή των Άγγλων αποικιοκρατών.

Σε παρόμοιες βαρβαρότητες δεν υστέρησαν τα τουρκικά στρατεύματα και κατά την εισβολή του 1974.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να επαναλάβω τις κατά καιρούς εισηγήσεις στις αρθρογραφίες μου που αποδεικνύουν όχι μόνο τους ακατάλυτους δεσμούς Κύπρου-Ελλάδας αλλά και ότι στην περίπτωση ΕΝΩΣΕΩΣ οι Κύπριοι θα διαδραμάτιζαν σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Μητέρας Πατρίδας.

Γι’ αυτό και επαναλαμβάνω εισήγησή μου όπως γίνει ιστορική έρευνα για τους Κυπρίους που από τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους και της εποχής του Ιωάννη Καποδίστρια για τις δεκάδες και εκατοντάδες που διέπρεψαν και συνεχίζουν να διαπρέπουν σε όλους τους τομείς διπλωματικούς, πολιτικούς, υπουργούς και βουλευτές, πνευματικούς ανθρώπους και εκπαιδευτικούς, των γραμμάτων και των τεχνών, του πολιτισμού, του αθλητισμού, στρατιωτικούς και πολλούς άλλους.

Ανακαλώ συχνά στη μνήμη μου την ομιλία του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη (27/10/1964) «Η Ένωσις ήλθεν, η Ένωσις έρχεται» που θεωρείτο τετελεσμένο γεγονός λόγω της παρουσίας της Ελληνικής Μεραρχίας και το εν συνεχεία όραμά του ότι «οι Έλληνες της Κύπρου προορίζονται και συνεχίζουν με ειρηνικά μέσα την πολιτιστική εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς Ανατολάς».

Αλλά οι Κύπριοι πολιτικοί το μόνο όραμα που πάντοτε είχαν είναι πώς να λυμαίνονται την Κύπρο γι’ αυτό και την οδήγησαν εκεί που βρίσκεται σήμερα.

Τέλος, εκφράζω την ευχή όπως η επέτειος των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας και δυναμικής εξόρμησης για την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους σε όλους τους τομείς και απαρχή μιας νέας περιόδου Ελληνικού πολιτισμού, μιας νέας Εθνικής Παλιγγενεσίας.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close