ΔήμοςΗ Πόλη Μας

Δεν θα χαθεί καμιά κοινότητα, κανένας Δήμος λέει ο «αρχιτέκτονας» της μεταρρύθμισης

Κανένας Δήμος και καμία Κοινότητα δεν πρόκειται να σβηστεί από το χάρτη τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Active, ο Χαράλαμπος Κουταλάκης, συνεργάτης του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος εκπόνησε την μελέτη για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόσθεσε δε ότι το νομοσχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το ΥΠΕΣ και θα κατατεθεί στη Βουλή, προνοεί ότι κάθε Δήμος ή Κοινότητα θα διατηρήσει και το όνομα του αλλά παράλληλα θα λάβει μια μορφή εκπροσώπησης στο νέο δημοτικό συμβούλιο μέσα από μια θέση αντιδημάρχου με σημαντικές εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουταλάκης, για κάθε δήμο ή κοινότητα θα υπάρχει σχετικός προϋπολογισμός για μικρά έργα σε επίπεδο γειτονιάς/ κοινότητας, με στόχο, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά να ενδυναμωθεί ο ρόλος του κοινοτάρχη.

Έτσι, φαίνεται ότι οι φόβοι που είχαν εκφραστεί μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην  ιστοσελίδα μας η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ανθούπολης, Φρόσω Αρμοστή, ότι με τυχόν συγχώνευση με τη Λακατάμια θα «χαθεί» η Ανθούπολη και ο Συνοικισμός, διασκεδάζονται κάπως.

Όσον αφορά  τα κριτήρια με βάση τα οποία εκπονήθηκε η μελέτη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Κουταλάκης ανέφερε ότι χρησιμοποιήθηκε το πληθυσμιακό κριτήριο, το γεωγραφικό κριτήριο αλλά και το κοινωνικό κριτήριο.

Θα χρειαστούν 2,5 χρόνια ως την συγχώνευση

Ο κ. Κουταλάκης, ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος 2,5 χρόνων μέχρι την ενοποίηση των Δήμων ενώ δεν πρόκειται να σημειωθεί απώλεια θέσεων εργασίας αφού σύμφωνα και με τη σχετική μελέτη έχει διαφανεί ανάγκη σε άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα κάνει αγώνα δρόμου. Σύμφωνα με τν πρώην Υπουργό Εσωτερικών, Κ. Πετρίδη, θα χρειαστεί ένα 10ήμερο  ώστε το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Εκεί θα γίνει συζήτηση πριν οδηγηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση.

Έγιναν σκέψεις για συγχώνευση με μέρος του Στροβόλου

Ο. κ. Πετρίδης, ο οποίος ανέλαβε από χθες το Υπουργείο Οικονομικών μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ανέφερε ότι υπήρχε και σενάρια για ένωση μέρους του Στροβόλου με τη Λακατάμια.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσαν κάποιες περιοχές του Στροβόλου να ενταχθούν στο Δήμο Λακατάμειας, είπε: «Αυτό θα μπορούσε να γίνει, είναι ένα ορθολογικό σενάριο που ανέφερα χθες και μάλιστα δομικά με 2 δημοτικά διαμερίσματα: το δημοτικό διαμέρισμα που θα ενωνόταν με τη Λευκωσία με βάση και το μοντέλο διοίκησης των δήμων (έτσι η κάθε περιοχή διατηρεί την οντότητά της) και το άλλο θα ήταν αυτό που θα ενωνόταν με τη Λακατάμια και το Τσέρι, που έχει διαφορετικό κοινωνικό προφίλ. Ένα από τα κύρια κριτήρια που θέσαμε στη γεωγραφική διάταξη που προτείναμε ήταν η ομοιογένεια των περιοχών, που δίνει και ένα αναπτυξιακό στίγμα, η οποία δημιουργεί και συνέργειες όσον αφορά κοινά έργα.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close