ΕιδήσειςΚύπρος

Δεν υπάρχει ανησυχία από το μικρό μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε, λέει ο Καδής

Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό από το μικρός μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα από την παράκτια περιοχή της Συρίας και προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου από ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.
 
Πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Ζήνων» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «βρίσκεται η ομάδα από στελέχη του Τμήματος Αλιείας και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας – πρόκειται για την Ομάδα Άμεσης Αντίδρασης – η οποία έχει ενεργοποιηθεί με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Περιστατικά Ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και συντονίζει τις ενέργειες για το θέμα. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι ο κύριος όγκος της πετρελαιοκηλίδας κινείται προς τις ακτές της Τουρκίας και της Συρίας, ωστόσο φαίνεται ότι μικρά κομμάτια της έχουν αποσπαστεί. Αυτή ήταν και η εικόνα που πήραμε από δορυφορικές εικόνες που λάβαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός «φαίνεται ότι ένα τέτοιο μικρό μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο της όγκο εντοπίστηκε από ένα αλιευτικό σκάφος που έπλεε περίπου στα 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».

Για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και των χαρακτηριστικών της πετρελαιοκηλίδας αυτής, εξήγησε, «στείλαμε στην περιοχή πτητικό μέσο της Αστυνομίας και σκάφος του Τμήματος Αλιείας». Μέχρι στιγμής, είπε, «δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ανησυχητικό και γι’ αυτό διευρύνεται ο κύκλος της περιοχής στην οποία γίνεται η διερεύνηση. Στόχος είναι να καλύψουμε την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».

Σημείωσε πως «εάν εντοπιστεί κάτι θα πρέπει να μελετήσουμε και την έκταση και τη φύση της ρύπανσης για να το διαχειριστούμε με τον σωστό τρόπο. Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι σε αυτή την περίπτωση να ενεργοποιήσουμε τους προβλεπόμενους μηχανισμούς για να αντιμετωπιστεί το όποιο περιστατικό».

Όσον αφορά το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλεξάντρια», είπε πως αυτό «βρίσκεται σε επιφυλακή στην παράκτια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ώστε να αξιοποιηθεί εάν και όταν κριθεί σκόπιμο». Σημείωσε ότι «η παρουσία του σκάφους στην Κύπρο εξασφαλίστηκε μετά από σχετικό αίτημα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία από τη μέρα που δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα».

Related Articles

Back to top button
Close