ΕιδήσειςΚύπρος

Δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού και άλλα έξι μέτρα εισηγείται ο ΠτΔ

Δύο μεγάλα ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εισαγωγική του ομιλία προέβη σε επτά εισηγήσεις της Κυβέρνησης για το χώρο του ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού.
 
Στην εισαγωγική του ομιλία πριν την έναρξη της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως τα κύρια ζητήματα της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό, αφορούν, το πρώτο, τα θέματα της πλήρους εφαρμογής των όσων προνοούνται στη νομοθεσία για την πάταξη της βίας στα γήπεδα και το δεύτερο, δεύτερο τις καταγγελίες που αφορούν το κυπριακό ποδόσφαιρο.
Όσον αφορά τα επτά μέτρα που προτείνοντα είναι:

-Δημιουργία Υφυπουργείου Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, το οποίο θα εφαρμόζει ενιαία αθλητική νομοθεσία και θα έχει αρμοδιότητες στο ευρύτερο φάσμα του αθλητισμού τις οποίες σήμερα υλοποιεί ο ΚΟΑ, οι Αθλητικές Ομοσπονδίες και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Όπως είναι αυτονόητο, η δημιουργία Υφυπουργείου Αθλητισμού συνεπάγεται και τον εκσυγχρονισμό του Αθλητικού Νόμου που χρονολογείται από το 1969.

-Νομοθετική σύσταση ανεξάρτητης Δικαστικής Αρχής που θα λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο, με αποκλειστική δικαιοδοσία την εκδίκαση του συνόλου των υποθέσεων που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα της παραβίασης νομοθεσιών που αφορούν το όλο πλέγμα του αθλητισμού. Δεν μιλάμε για παραβιάσεις κανονισμών, αλλά για παραπτώματα ή αδικήματα που προνοούνται από τη νομοθεσία για την πάταξη της διαφθοράς και τη χειραγώγηση των αγώνων.

-Την καθολική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας που εφαρμόζεται από τον ΚΟΑ, με βάση την έκθεση εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Μάιο του 2014  και ως ο Νόμος του 2017 προνοεί.

-Τροποποίηση του Νόμου που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας.

-Βιντεογράφηση και αρχειοθέτηση όλων των αγώνων της Β΄ κατηγορίας προς διευκόλυνση του ανακριτικού έργου της Αστυνομίας για αγώνες που θεωρείται ότι υπήρξε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα.

-Αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017 που αφορά την καταπολέμηση της Χειραγώγησης Αθλητικών γεγονότων από τους αρμόδιους φορείς που έχουν υποχρέωση υλοποίησης των σχετικών προνοιών.

-Τροποποίηση της νομοθεσίας του 2017 με ρητή απαγόρευση της πρόσβασης στον χώρο των αποδυτηρίων και στον αγωνιστικό χώρο ατόμων που δεν είναι εγγεγραμμένα στο φύλλο αγώνος και δεν κατέχουν τις σχετικές άδειες.

Τα μέτρα που λήφθηκαν

Όσον αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων, υπενθύμισε:

  1. Το 2017 ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία προνοεί αυστηρές ποινές για αδικήματα διαφθοράς στον αθλητισμό, την απαγόρευση διενέργειας στοιχήματος από αθλητές και αθλητικούς παράγοντες, ενώ καθορίζει το ασυμβίβαστο διοικητικών παραγόντων και/ή αθλητών.
  2. Την ετοιμασία και υιοθέτηση του Κώδικα Δεοντολογίας.
  3. Διορίστηκε Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, στη βάση του Περί της Καταπολέμησης της Χειραγώγησης Αθλητικών Γεγονότων Νόμου.

Επαναλαμβάνω ότι η νομοθεσία από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα, αν δεν υπάρχουν οι συγκεκριμένες καταγγελίες.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close