ΕιδήσειςΚόσμος

Διάγγελμα Τραμπ: Καμία απώλεια από τις ιρανικές επιθέσεις

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια ή τραυματισμός από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ, έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, τονίζοντας ότι «το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί».

Αφού ξεκαθάρισε ότι «δεν θα επιτρέψω σε καμία χώρα να διαθέτει πυρηνικά όπλα», ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες είναι σώοι και αβλαβείς.

Εξήγησε δε, ότι αυτό οφείλεται στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο λειτούργησε «άψογα». Παρ’ όλα αυτά, έκανε λόγο για μικρού εύρους ζημιές στις στρατιωτικές βάσεις που επλήγησαν.

«Κανένας Αμερικανός δεν πειράχθηκε από τις χθεσινές επιθέσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, πλαισιωμένος από στρατηγούς αλλά και τον αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. «Το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί» πρόσθεσε.

«Αδίστακτος τρομοκράτης» ο Σουλεϊμανί

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εξόντωσης του Σουλεϊμανί, ο Τραμπ έκανε λόγο για «αποφασιστική δράση να σταματήσει έναν αδίστακτο τρομοκράτη. Την περασμένη εβδομάδα εξουδετερώσαμε τον μεγαλύτερο τρομοκράτη του κόσμου».

«Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό» είπε για τον Σουλεϊμανί, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για τις ζωές πολλών Αμερικανών.
Επιπρόσθετη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή

Παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε ότι θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περαιτέρω στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής, ενώ όσον αφορά το πετρέλαιο, ξεκαθάρισε τα εξής:

«Είμαστε ενεργειακά ανεξάρτητοι. Δεν χρειαζόμαστε το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής». «Θα επιδιώξουμε την ειρήνη με όλες τις χώρες που το επιθυμούν» είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Νέες οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε την επιβολή νέων «ισχυρών οικονομικών κυρώσεων» εις βάρος της Τεχεράνης, οι οποίες θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου «το Ιράν αλλάξει συμπεριφορά».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν άμεσα επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στις ιρανικές απεργίες πυραύλων.

«Αυτές οι ισχυρές κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το Ιράν κατέσχεσε πλοία σε διεθνή ύδατα, πραγματοποίησε μια απερίσκεπτη επίθεση στη Σαουδική Αραβία και κατέλυσε δύο αμερικανικά αεροσκάφη».
Το κάλεσμα στις παγκόσμιες δυνάμεις

Τέλος, κάλεσε τις παγκόσμιες δυνάμεις να εργαστούν για μια νέα συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα και πως πρέπει να στείλουν ένα ξεκάθαρο και ενωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη.

Η Ευρώπη, η Κίνα, η Ρωσία και άλλες χώρες πρέπει να αποχωρήσουν από την ιρανική πυρηνική συμφωνία, τόνισε. «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ασπαστούν την ειρήνη με όλους που την επιδιώκουν» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι το Ιράν πρέπει να συνεργαστεί με κοινές προτεραιότητες όπως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close