ΕιδήσειςΚύπρος

Διαδικασία αποστέρησης υπηκοότητας από 7 πρόσωπα που πολιτογραφήθηκαν μέσω ΚΕΠ

Την έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης της υπηκοότητας για επτά συνολικά πρόσωπα, τα οποία είχαν πολιτογραφηθεί μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αποφάσισε το Υπουργικό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του μετά από το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι το σώμα, μεταξύ άλλων, απασχολήθηκε σήμερα με το θέμα αποστέρησης υπηκοοτήτων από άτομα τα οποία πολιτογραφήθηκαν μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μετά από μελέτη του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής υπό την προεδρία της κας Καλογήρου και μετά από εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την έναρξη διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας για επτά πρόσωπα, σύμφωνα με το άρθρο 113/2 του περί αρχείου πληθυσμού νόμου. Αυτά τα πρόσωπα εγκρίθηκαν και πολιτογραφήθηκαν ενώ είχαν αποκρύψει ουσιώδη γεγονότα είχαν προβεί σε ψευδείς παραστάσεις κατά την υποβολή της αίτησης τους.

2. Αποφασίστηκε να διαβιβαστεί το πόρισμα στον Αρχηγό Αστυνομίας που θα διενεργήσει έλεγχο για 12 πρόσωπα για να διαπιστωθεί αν οποιονδήποτε από αυτά καταζητείται για σοβαρό ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης πέραν των 5 ετών ή άλλο σοβαρό αδίκημα που ενέχει ηθική αισχρότητα ή ατιμωτικό χαρακτήρα είτε στην Ευρώπη μέσω της Europol είτε παγκόσμια μέσω της Interpol. Ο Υπουργός Εσωτερικών θα ενημερώσει στη συνέχεια το Υπουργικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα του ελέγχου του Αρχηγού για να εξεταστεί το ενδεχόμενο έναρξης διαδικασίας αποστέρησης υπηκοότητας.

3. Αποφασίστηκε να αποσταλεί το πόρισμα της επιτροπής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στον Έφορο Φορολογίας για περαιτέρω διερεύνηση των θεμάτων που εγείρονται και αφορούν τις Υπηρεσίες αυτές.

Υπενθυμίζω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει αποστείλει το πόρισμα της επιτροπής στον Αρχηγό Αστυνομίας για να προβεί σε έρευνα για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων». 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close