ΕιδήσειςΚύπρος

Διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης στην Αλυκή εισηγείται ο Δήμος Λάρνακας

Διαπλάτυνση του μονοπατιού της φύσης παρά την αλυκή Λάρνακας, για πρόσβαση των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώστε να γίνεται πιο εύκολα η κατάσβεση τυχόν πυρκαγιών στην περιοχή, εισηγείται ο Δήμος Λάρνακας, με επιστολή του στον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος.
 
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος αναφέρει ότι «τη Δευτέρα 25 Μαίου, πραγματοποιήθηκε επιτόπια επιθεώρηση στο χώρο της πρόσφατης πυρκαγιάς στη περιοχή της αλυκής Λάρνακας, από Λειτουργούς του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Δήμου Λάρνακας, του Δασονομείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο Δήμος Λάρνακας εισηγήθηκε την λήψη άμεσων μέτρων για βελτίωση της δυνατότητας πυρόσβεσης στην περίπτωση νέου περιστατικού».
 
Συγκεκριμένα, ο Δήμος «με επιστολή του προς το Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος εισηγείται όπως διαπλατυνθεί άμεσα το μονοπάτι της φύσης από την περιοχή του Παρατηρητηρίου Πουλιών μέχρι την κατοικημένη περιοχή της οδού Μίκη Θεοδωράκη ώστε να διακινούνται και τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διαπλάτυνση του μονοπατιού προϋποθέτει την αποκοπή καλαμιών και ακακιών και την τοποθέτηση/συμπίεση κατάλληλου υλικού επίστρωσης».
 
Επίσης «σε ορισμένα σημεία χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι για επαναστροφή των πυροσβεστικών οχημάτων. Ακόμα να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τέσσερις κάθετοι διάδρομοι προς το μονοπάτι της Φύσης οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται από τα πυροσβεστικά οχήματα και από τα αυτοκίνητα του Δήμου Λάρνακας που προβαίνουν σε ψεκασμούς για καταπολέμηση κουνουπιών».
 
Στην επιστολή του ο Δήμος Λάρνακας εισηγείται ακόμα όπως «εξεταστεί το ενδεχόμενο να αποκοπούν/ απομακρυνθούν όλα τα καλάμια που περιβάλλουν την κατοικημένη περιοχή ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καταστροφή περιουσιών και απώλειας ανθρωπίνων ζωών σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνεται και η καμένη έκταση στην οποία προτείνεται να φυτευτούν δένδρα που ευδοκιμούν στο περιβάλλον των Αλυκών ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο να φυτρώνουν εκ νέου καλαμιώνες».
 
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας «για την υλοποίηση των συγκεκριμένων εργασιών, χρειάζεται να εξασφαλιστούν κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού όλη η προστατευόμενη περιοχή εμπίπτει στο δίκτυο NATURA 2000. Ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος και στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, για να προσφέρει οποιαδήποτε τεχνητή βοήθεια με στόχο την υλοποίηση των εισηγήσεων του το ταχύτερο δυνατόν».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close