ΕιδήσειςΚόσμος

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο της δημοσιογράφου του Al Jazeer-Τι προτείνει το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Νεντ Πράις, με ανάρτησή του στο Τwitter καταδίκασε τον θάνατο της Αμερικανίδας και Παλαιστίνιας ανταποκρίτριας του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού-Άκλε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διενεργηθεί άμεση και ενδελεχής έρευνα προκειμένου οι ένοχοι να τιμωρηθούν», καταλήγοντας ότι «ο θάνατός της αποτελεί απειλή για την ελευθερία του Τύπου οπουδήποτε στον κόσμο».

Νωρίτερα σήμερα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, κάλεσε να διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για να διευκρινισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες η δημοσιογράφος έχασε τη ζωή της.

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ, Ρενέ Τροκάζ, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν διατελέσει πρέσβης της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, με δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Γαλλικού υπουργείου εξωτερικών, δήλωσε ότι η Γαλλία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής λεπτομερούς έρευνας υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας, τονίζοντας ότι η χώρα του θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων και όλων όσων η ελεύθερη έκφραση της άποψής τους συνεισφέρει στην ελεύθερη πληροφόρηση και στην προαγωγή του δημοσίου διαλόγου οπουδήποτε στον κόσμο.

Τον θάνατο της γνωστής δημοσιογράφου καταδίκασαν με επίσημες δηλώσεις τους η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, του Κατάρ, του Κουβέιτ, του Αφγανιστάν, του Λιβάνου και του Ιράν, καταδικάζοντας το Ισραήλ. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια της Αμπού-Άκλε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, Λουίς Μιγκέλ Μπουένο, με ανάρτησή του στο twitter δήλωσε συγκλονισμένος για τον θάνατο της δημοσιογράφου, εξέφρασε συλλυπητήρια στους οικείους της και κάλεσε την πραγματοποίηση μίας «άμεσης και ανεξάρτητης έρευνας για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι». Ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο εξέδωσαν πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών της Κίνας, αφού εξέφρασε αποτροπιασμό για το συμβάν, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής νομίμων διαδικασιών προκειμένου να ανευρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογραφικοί φορείς και η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασαν τον θάνατο της Σιρίν Αμπού-Άκλε, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Ισραήλ.

Πληροφορίες για επαφές Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής για την εξέταση της σφαίρας με την οποία πυροβολήθηκε η δημοσιογράφος

Γίνονται επαφές ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην παλαιστινιακή πόλη Τζιενίν της Δυτικής Όχθης η αμερικανικής και παλαιστινιακής υπηκοότητας μόνιμη ανταποκρίτρια του δικτύου Al Jazeera στην Δυτική Όχθη, Σιρίν Αμπού-Άκλε, αναφέρουν πληροφορίες. 

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, επικαλούμενη υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι το Ισραήλ απηύθυνε αίτημα προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση στη Ραμάλα να αποσταλεί στο ισραηλινό κρατικό εγκληματολογικό ινστιτούτο η σφαίρα με την οποία πυροβολήθηκε η άτυχη δημοσιογράφος, προκειμένου να καταστεί σαφές εάν προήλθε από πυρά ισραηλινά ή παλαιστινιακά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επισήμως, οι πληροφορίες που μεταδίδει η ισραηλινή κρατική τηλεόραση περί προόδου στις επαφές Ισραήλ-Παλαιστινιακής Αρχής δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από την κυβέρνηση της Ραμάλα.

Νωρίτερα σήμερα, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα δεχθεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ και ότι προσανατολίζεται να απευθυνθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου εκείνο να αποφανθεί σχετικά.

Τέλος, η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανώτατες διπλωματικές πηγές, μετέδωσε απόψε ότι το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ανεπισήμως στην κυβέρνηση του Κατάρ, ότι θα της διαβιβάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί ήδη ο ισραηλινός στρατός σχετικά με τις συνθήκες θανάτου της δημοσιογράφου του καταρινού δικτύου Al Jazeera, ως επίσης και κάθε άλλη εξέλιξη προκύψει, εφόσον οι φερόμενες τρέχουσες επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή αποφέρουν αποτελέσματα.

Στο μεταξύ πλήθος έχει σπεύσει στο σπίτι των συγγενών του θύματος τόσο στην συνοικία Μπετ-Χανίνα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όσο και στην Βηθλεέμ από όπου κατάγεται.

Το οικογενειακό περιβάλλον της θανούσας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι είναι πιθανόν η κηδεία της Σιρίν Αμπού-Άκλε να πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στο χριστιανικό καθολικό νεκροταφείο στην εντός των τειχών Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, πλησίον της Πύλης της Γιάφα, όπου είναι θαμμένοι οι γονείς της. Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί καθότι η νεκροψία και η νεκροτομή δεν έχει ακόμα περαιωθεί από τις παλαιστινιακές αρχές και ενόσω οι φερόμενες επαφές με τις αντίστοιχες ισραηλινές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Related Articles

Back to top button
Close