ΕιδήσειςΚύπρος

Διπλωματία για την πειρατεία

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διεργασίες έναντι των έκνομων τουρκικών ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ετοιμάζεται σήμερα να τρυπήσει στο οικόπεδο 7, με την Άγκυρα να επιδιώκει να οδηγήσει στα άκρα την ένταση στην περιοχή. Στην Κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα επικρατεί ένα πυρετός διπλωματικών διεργασιών σε διεθνές επίπεδο, με την προσοχή να στρέφεται κυρίως στις Βρυξέλλες και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ερχόμενη βδομάδα. 
 Στην Κύπρο φτάνει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος στις 6:30 το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Λευκωσία και Αθήνα συντονίζουν τις  ενέργειες τους για κοινή δράση στις Βρυξέλλες. Κατά την εδώ παρουσία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο σύγκλησης Πενταμερούς Διάσκεψης τον Δεκέμβριο. 

Χθες αργά το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.  Σύμφωνα με ενημέρωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος Μακρόν συζήτησαν για τους τρόπους αντίδρασης μπροστά σε αυτές τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες μέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 17 Οκτωβρίου.  

Τη στήριξη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών εξέφρασαν χθες και η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο και το Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς επίσης και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.  Υπό τη σκιά των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι έγινε βολιδοσκόπηση των δύο ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως κοινοποιήθηκε από την επομένη της πρόσφατης συνάντησης με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος είναι θετικός σε μία συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία και του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού. 

ΠΗΓΗ: Ο Φιλελεύθερος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close