Συνεντεύξεις

Δρ. Παυλίδης: Το τεστ αντισωμάτων χρήσιμο εργαλείο αξιολόγησης της ανοσίας

Καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πλέον εμβολιασμένο, αλλά και καθώς φαίνεται να περνάμε στο επόμενο στάδιο της μάχης μας εναντίον της Covid 19, ο Δρ. Στέφανος Παυλίδης, καταθέτει την άποψη του για το θέμα της ανίχνευσης των αντισωμάτων μετά τους εμβολιασμούς ή και μετά την νόσηση από τον ιό, στην προσπάθεια να πετύχουμε την ανοσία.

Το τεστ αντισωμάτων, όπως τονίζει ο Δρ. Παυλίδης, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτό τον σκοπό καθώς πρόκειται για το είδος εκείνο της ανάλυσης που ανιχνεύει μόρια που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Στη μέχρι τώρα διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας, πόσο ρόλο πιστεύετε οτι έπαιξε τελικά ο εμβολιασμός του πληθυσμού;

Πιστεύω οτι ήταν καθοριστικός. Τα ίδια τα αποτελέσματα δείχνουν οτι πλέον η κατάσταση φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της πανδημίας, που υπήρξαν και αρκετές και έντονες, σε κοινωνικό, οικονομικό, αλλά και φυσικά στο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας. Πριν ή και στην αρχή του προγράμματος εμβολιασμού, παρατηρούσαμε στα Pavlides Labs μια διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για rapid tests, κάτι, που πέρα από την ύπαρξη του προβλήματος, αναδείκνυε και την ανησυχία του κόσμου για την πανδημία. Μετά το πρόγραμμα των εμβολιασμών η ανησυχία αυτή δείχνει να κοπάζει.

– Είχατε σχολιάσει πρόσφατα, σχετικά με την όλη επιστημονική προσπάθεια, οτι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την Επιστήμη, καθώς, στην επιστημονική κοινότητα, της οποίας αποτελείται και μέλος, οφείλεται η αλματώδης βελτίωση τόσο της ποιότητας, αλλά και της διάρκειας της ζωής μας μέσα στα τελευταία χρόνια.

– Αυτό συνεχίζω να υποστηρίζω και τώρα.  Ειδικότερα αν αντιληφθούμε τον τεράστιο αριθμό ζωών που καταφέραμε ως ανθρωπότητα να διαφυλάξουμε. Παράλληλα, και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, καταφέραμε να διαφυλάξουμε τα συστήματα Υγείας ωστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να περιθάλπουμε όλο το φάσμα των ασθενών. Και αυτό είναι κάτι που αν δεν το καταφέρναμε θα επέφερνε αλυσιδωτά μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα.

– Τι βλέπετε ως επόμενη κίνηση για να διαφυλάξουμε οτι έχουμε πετύχει έως τώρα;

Σίγουρα το να μην σταματήσουμε την προσπάθεια μας. Έχουμε καταφέρει πολλά, αλλά υπολείπονται αρκετά ακόμη. Θα πρέπει κυρίως να διασφαλίσουμε και να παρατηρήσουμε την κατάσταση όσο αφορά την ανοσία, πιο συγκεκριμένα το βαθμό ανοσίας που έχουμε πετύχει μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια. Το τεστ αντισωμάτων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για αυτό τον σκοπό: πρόκειται για το είδος εκείνο της ανάλυσης που ανιχνεύει μόρια που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση στην λοίμωξη από τον SARS-CoV-2.

– Πρόκειται για μια απλή εξέταση; Που και πώς μπορεί να την πραγματοποιήσει κάποιος;

Η εξέταση αντισωμάτων γίνεται με δείγμα αίματος, στο οποίο ανιχνεύονται τρία είδη αντισωμάτων που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός κατά του ιού, IgA, IgG, και IgM. Μέσω αυτής της εξέτασης μπορούμε να έχουμε μια αξιόπιστη ένδειξη για το αν είμαστε -και σε ποιό βαθμό- προστατευμένοι από την ασθένεια.

– Πόσο σημαντικό μπορεί να είναι κάτι τέτοιο;

Μαζί με όλες τις άλλες απαραίτητες δράσεις και προφυλάξεις, αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι οι μεταλλάξεις είναι ένα υπαρκτό σενάριο που ενδεχομένως να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο μέλλον, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις δε σταματά, ούτε επιβραδύνεται η διασπορά του ιού. Ακόμη και σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ίσως να μην σταθούν από μόνα τους ικανά να περιορίσουν μια μεταλλαγμένη εξάπλωση. Με τις εξετάσεις αντισωμάτων, όπου στόχος μας είναι να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τεκμηριώνουμε την ανοσία μας και αυτό έχει τη σημασία του.

Συμπερασματικά θα κατέληγα λέγοντας ότι, ακόμη και στην περίπτωση μόλυνσης με μεταλλαγμένο στέλεχος, με τον εμβολιασμό και το να έχουμε εικόνα των αντισωμάτων μας, απλά θα βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ας εμπιστευτούμε για ακόμη μια φορά την υγεία μας στην επιστημονική κοινότητα.

Related Articles

Back to top button
Close