Συνεντεύξεις

Δρ. Στέφανος Παυλίδης: Η πρόληψη, από τις καλύτερες θεραπείες

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μας εναντίον της Covid 19, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η σημασία του προληπτικού ελέγχου της υγείας μας. Ο Δρ. Στέφανος Παυλίδης, Διδακτορικός Ερευνητής για 13 χρόνια, με πέραν των 45 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τομέα Χημεία-Βιολογία, Γενικός Διευθυντής του Ομίλου SynCollect και Διευθυντής των Pavlides Labs παγκύπρια, καταθέτει την άποψη του για το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο έλεγχος των ιατρικών μας δεδομένων για την ποιότητα ζωής μας γενικά.

  • Τώρα που και με τον εμβολιασμό του πληθυσμού και με τη συνεχιζόμενη διαχείριση των ασθενών έχουμε φτάσει σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό αντιμετώπισης της πανδημίας, ποιος ήταν ο ρόλος της πρόληψης σε όλη αυτή την πορεία;

Η πρόληψη αποτέλεσε, και πάντα θα αποτελεί έναν σημαντικό, αν όχι τον σημαντικότερο παράγοντα στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης που σχετίζεται με την υγεία. Από όλη την πρόσφατη κατάσταση πιστεύω πως φαίνεται ξεκάθαρα ότι, όλα όσα έχουμε πετύχει ως τώρα είναι το αποτέλεσμα όλων των προληπτικών εκείνων μέτρων που λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε. Χωρίς τα προληπτικά covid tests και χωρίς την πρόληψη με τα μέτρα προστασίας, τα αποτελέσματα της εξάπλωσης της πανδημίας θα ήταν πραγματικά δραματικά.

  • Η σχέση της πρόληψης με την επακόλουθη θεραπεία;

Ακριβώς εδώ βρίσκεται και η σπουδαιότητα των προληπτικών τεστ για παράδειγμα. Από τη μία, βοηθούν αποτελεσματικά και κυρίως άμεσα, στο να εντοπίσουμε το πρόβλημα. Επισημαίνουμε τη λοίμωξη και έτσι κερδίζουμε υπερπολύτιμο χρόνο στο πως θα διαχειριστούμε την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου. Από την άλλη, το γεγονός οτι ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας όσο περισσότερων ατόμων, πέρα από το ότι μας δίνει μια ιδιαίτερα χρήσιμη εικόνα της εκάστοτε κατάστασης, πόσο μάλλον στην περίπτωση πανδημίας, βοηθά αποφασιστικά στον περιορισμό της ασθένειας. Όσο πιο γρήγορα εντοπίζουμε μια κατάσταση και παίρνουμε μέτρα, τόσο περισσότερο βοηθάμε στο να μην επεκτείνεται και διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς, ή ακόμη χειρότερα, ανεξέλεγκτα…

  • Σε ατομικό επίπεδο, για τον καθένα μας δηλαδή, πόσο σημαντικό είναι αυτό, το να εξεταζόμαστε;

Το ίδιο σημαντική με τη συλλογική και μαζική εξέταση, ίσως και ακόμη περισσότερο, είναι η προληπτική ή και διαγνωστική εξέταση της υγείας μας.  Εάν σε επίπεδο κοινωνίας έχουμε πετύχει να αποτρέψουμε και να θεραπεύσουμε σε τέτοιο βαθμό, ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι μπορεί να πετύχει με μια εξέταση που αφορά τον ίδιο ή την ίδια, καθώς θα είναι προσαρμοσμένη πάνω στο συγκεκριμένο άτομο. Τα αποτελέσματα, ακόμη και όταν δείχνουν ότι όλα πάνε καλά, είναι η πολυτιμότερη βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας. Όλοι λέμε ότι σαν την υγεία δεν έχει, ας το εφαρμόζουμε κιόλας στην πράξη!

  • Στην πράξη, η πρόληψη επομένως είναι τόσο σημαντική;

Ακριβώς, επειδή προβλέποντας, αξιολογώντας και παίρνοντας κατάλληλα μέτρα, υιοθετώντας και αλλάζοντας συνήθειες, όλα αποτελέσματα της πρόληψης, καταλήγει κανείς σε αυτό που είναι πρακτικά το μεγαλύτερο όφελος της καλής υγείας: προσφέρει ποιότητα στην καθημερινότητα μας!

Ας μην αμελούμε αυτή την τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σημαντική σχέση: Πρόληψη σημαίνει ποιότητα ζωής!

Related Articles

Back to top button
Close