Συνεντεύξεις

Δρ. Στέφανος Παυλίδης: Τα εμβόλια είναι η ασπίδα προστασίας μας απέναντι στην Covid 19

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Με αφορμή το τελευταίο lockdown, αλλά κυρίως την εδώ και πάνω από ένα χρόνο μάχη μας εναντίον της Covid 19, ο Δρ. Στέφανος Παυλίδης, καταθέτει την άποψη του για το θέμα των εμβολιασμών, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας. Σχολιάζει τις συνέπειες αυτές, που είναι αρκετές και έντονες, σε κοινωνικό, οικονομικό και φυσικά στο επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, όπου και δραστηριοποιούνται τα Pavlides Labs. Τοποθετείται στο θέμα των εμβολιασμών με σαφή και τεκμηριωμένο λόγο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως ο εμβολιασμός είναι η ασπίδα προστασίας μας απέναντι στον κορωνοϊό ενώ σημειώνει ότι ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει.

Στην ακαδημαϊκή σας καριέρα σας έχετε έρθει σε άμεση επαφή με την επιστημονική κοινότητα. Επειδή κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται σχόλια που αμφισβητούν σε λιγότερο ή περισσότερο βαθμό ειδικά τους επιστήμονες της υγείας, πώς θα το σχολιάζατε;

Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε την επιστήμη. Η επιστήμη επανδρώνεται από ανθρώπους και οι συγκεκριμένοι αυτοί άνθρωποι συνεισφέρουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια για το καλό όλων μας. Ειδικότερα στον Τομέα της Υγείας η συνεισφορά είναι, χωρίς υπερβολή, τεράστια. Ας σκεφτούμε μόνο πόσο έχει βελτιωθεί όχι μόνο η ποιότητα της ζωής μας, αλλά και η διάρκεια της ζωής μας μέσα στα τελευταία χρόνια.

Τώρα στη διάρκεια της πανδημίας, ίσως θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί;

Καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα. Η επιστημονική κοινότητα από την αρχή της Covid 19, βρίσκεται σε μια διαρκή επαγρύπνηση και δουλεύει ακατάπαυστα, μαζί με όλους τους επαγγελματίες υγείας. Εκτός από την περίθαλψη και τη θεραπεία, η πιο μεγάλη συνεισφορά της Επιστήμης ήταν η παρασκευή των εμβολίων.

Τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή;

Σίγουρα. Δε θα μπορούσαν να μην είναι, από τη στιγμή που περνούν από πάρα πολλούς και κυρίως συγκεκριμένους ελέγχους πριν βγουν στην παραγωγή.

 Οι παρενέργειες τους; Πώς το σχολιάζετε;

Στατιστικά οι παρενέργειες αντανακλούν ένα πολύ μικρό ποσοστό, δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο. Το πιο σημαντικό που πρέπει να τονιστεί εδώ είναι ότι, το κέρδος που έχουμε από τον εμβολιασμό είναι κατά πολύ, πολύ περισσότερο σημαντικό από κάποιες πιθανές -και έχει σημασία να επισημαίνουμε τη λέξη πιθανές- παρενέργειες.

Θα  συστήνατε επομένως τον εμβολιασμό;

Ναι, το συστήνω. Και εγώ ο ίδιος έχω εμβολιαστεί. Πιστεύω στην επιστήμη και για αυτό προχώρησα να το κάνω. Παροτρύνω όλους να ακολουθήσουν, να δείξουν εμπιστοσύνη. Η ιστορία της Βιολογίας αποδεικνύει και αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι πρέπει να το πράξουμε. Θα πρέπει χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι σε χρόνο ρεκόρ, από 5-6 διαφορετικές πηγές μάλιστα, έχουν ανακαλυφθεί και δημιουργηθεί εμβόλια για ένα νέο ιό, πράγμα εντελώς αδύνατο για τα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών.

 Έχετε κάποια ή κάποιες προτιμήσεις στα εμβόλια που κυκλοφορούν;

Δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα προτίμησης. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα εμβόλια έχουν ικανή αξιοπιστία, οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε ώστε να απελευθερωθούμε σταδιακά από τον ιό αυτό, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας. Όλα τα εμβόλια ουσιαστικά εκπαιδεύουν με «ταχύρρυθμα μαθήματα» τον οργανισμό μας ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να βγει νικητής.

 Τα εμβόλια θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση; Ως Διευθυντής ενός Ομίλου Επιχειρήσεων, βλέπετε κάποια διασύνδεση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκύψει;

Τα εμβόλια δεν αποτελούν πανάκεια. Είναι η ασπίδα προστασίας μας, ώστε, και αυτό είναι το σημαντικό, να αφεθούμε περισσότερο ελεύθεροι να ζήσουμε την καθημερινότητα μας. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας είναι και η εργασία μας, το επιχειρείν, το εμπόριο, οι υπηρεσίες και ούτω καθ’ εξής. Άρα, αυτονόητα, ναι, θα βοηθήσει αποφασιστικά στην ανάκαμψη.

Η διαχείριση και αυτού του lockdown δηλαδή εμπεριέχει και στηρίζεται στην επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος;

Όσο περισσότερο καταφέρουμε να αποφορτίσουμε το σύστημα υγείας, τόσο το καλύτερο. Θέλουμε λιγότερους ασθενείς, λιγότερους θανάτους, λιγότερες εντατικές νοσηλείες. Μια πιθανή υπερφόρτωση των δομών υγείας θα οδηγούσε σε κατάρρευση, με αλυσιδωτές αντιδράσεις για τον κόσμο και για την οικονομία, που ήδη βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πιεσμένη περίοδο. Η οικονομία είναι τομέας που συγκοινωνεί με όλους τους άλλους. Το κόστος ενός lockdown, παρότι μεγάλο, είναι αναλογικά μικρό σε σχέση με το κόστος μιας οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης.

Πέρα από όσα μας αναφέρατε για την ανάγκη ανάκαμψης της οικονομίας, αναφερθήκατε και στον κοινωνικό αντίκτυπο. Πώς συνδέονται όλα;

Η ποιότητα ζωής είναι ο συνδετικός κρίκος. Εδώ έρχεται η επιστήμη και η τεχνολογία, με τη ιατρική γνώση, τις υποδομές υγείας και τους εμβολιασμούς να υποστηρίξει και να αποτρέψει την κατάρρευση της ποιότητας ζωής μας που δοκιμάζεται. Αποκτώντας ανοσία διασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής μας, εμποδίζουμε την διάλυση του κοινωνικού ιστού και την τεράστια πίεση στην οικονομία.

Η κρίση αυτή είναι μακροχρόνια, είναι δύσκολη, και για να λέμε την αλήθεια, ο ιός αυτός ήρθε για να μείνει. Θα παραμείνει στη μεγάλη συλλογή των δεδομένων ασθενειών της ανθρωπότητας, όπως η γρίπη Α’ ή Β’ για παράδειγμα.

Η εμπιστοσύνη στην Επιστήμη είναι μονόδρομος. Όλο αυτό θα αποτελεί ένα ακόμα δίδαγμα στην ιστορία μας. Θα το κατανοήσουμε, θα το αντιμετωπίσουμε και, όπως όλες τις άλλες φορές θα κυριαρχήσουμε και θα το ελέγξουμε.

Λίγα λόγια τον Δρ. Στέφανο Παυλίδη

O Δρ. Στέφανος Παυλίδης είναι Διδακτορικός Ερευνητής, με πέραν των 45 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στον τομέα της Βιολογίας και γενετικής.

Σήμερα είναι ο Γενικός Διευθυντής των κλινικών εργαστηρίων Pavlides Labs με15 κλινικά εργαστήρια Παγκύπρια θέτοντας την πρόληψη σαν το βασικό παράγοντα για ποιότητα ζωής.

Related Articles

Back to top button
Close