ΔήμοςΗ Πόλη ΜαςΚοινωνικάΤοπικά Νέα

Δυο σενάρια παίζουν για συνένωση του Δήμου Λακατάμιας

Δυο είναι τα σενάρια που παίζουν όσον αφορά στο Δήμο Λακατάμιας και τη συνένωση του με άλλους Δήμους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Στο πρώτο σενάριο ο Δήμος Λακατάμιας θα συνενωθεί με το Δήμο Τσερίου με τον πληθυσμό τους να υπολογίζεται στις 45-50 χιλιάδες. Το δεύτερο σενάριο είναι να συνενωθεί ο Δήμος μας με αυτόν του Στροβόλου αλλά και του Τσερίου. Σε τέτοια περίπτωση θα δημιουργηθεί ένας μεγάλος Δήμος με πληθυσμό που θα πλησιάζει τις 200 χιλιάδες.

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι δήμοι στη μείζονα Λευκωσία θα μειωθούν σε τρεις, από δέκα που είναι σήμερα. Ο Δήμος Λευκωσίας θα ενωθεί με  την Έγκωμη, τον Άγιο Δομέτιο, την Αγλαντζιά αλλά και τον Δήμο Στροβόλου. Ακόμη, το πιο πάνω σενάριο προβλέπει τη συνένωση των δήμων Λακατάμιας και Τσερίου (45-50 χιλιάδες) και τη συνένωση των δήμων Λατσιών, Γερίου και Ιδαλίου (35-40 χιλιάδες).

Το πιο πάνω σενάριο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο, όμως υπάρχουν στο τραπέζι και άλλες λύσεις. Μια απ΄ αυτές είναι η συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τους Δήμους Λακατάμιας και Τσερίου. Αυτό είναι τα δεύτερο σενάριο.

Ο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις, όμως το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κατασταλάξει στην απόφαση ότι κανένας από τους υφιστάμενους Δήμους δεν θα παραμείνει αυτόνομος. Κι αυτό γιατί σε τέτοια περίπτωση δεν θα είχε τον αναγκαίο πληθυσμό, ώστε  να αναλάβει τις πολλές πρόσθετες αρμοδιότητες και ευθύνες που προβλέπει η μεταρρύθμιση.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close