Top NewsΣυνεντεύξεις

Δ Δημητρίου: Να μην δοθεί η Υδατοπρομήθεια Λακατάμιας στο Σ.Υ.Λευκωσίας

Την αντίθεση του και παράλληλα τη δυσαρέσκεια του να παραχωρηθεί η διαχείριση της Υδατοπρομήθειας Λακατάμιας στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας  Λευκωσίας εκφράζει σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα lakatamianews, ο Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας Κ. Σ. ΕΔΕΚ, Πρόεδρος Επιτροπής Υδατοπρομήθειας & Αποχετευτικού Δήμου Λακατάμιας και Μέλος Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας.

«Είναι άδικο και κρίμα να παραχωρηθεί εν μία νυκτί σε άλλα χέρια με τη δικαιολογία ότι θα μας χαρίσουν τα €3,500,000, χρέος το οποίο άφησαν τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια από κακή διαχείριση», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δημητρίου.

Όσο για το συχνό ζήτημα που δημιουργείται με τη διακοπή νερού, υπογράμμισε ότι ο Δήμος και η υπηρεσία Υδατοπρομήθειας προχωρά στην αντικατάσταση των προβληματικών παροχών υδατοπρομήθειας προς τις οικίες αντί την επιδιόρθωση τους.  Όσο για τη αυξημένη κατανάλωση νερούμε τους νέους υδρομετρητές, ο Δημοτικός Σύμβουλος επισημαίνει ότι « καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση των υποστατικών και ποσοστιαία παρατηρείται μια αύξηση γύρω στο 6% στα κυβικά μέτρα νερού που διατίθενται προς τους Δημότες». 

Για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος στις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, μας είπε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Για το πρόβλημα με τη δυσοσμία στο αντλιοστάσιο Ανθούπολης, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται καθώς όπως ανέφερε «ξεκίνησε με επιτυχία από τον Μάιο του 2021 η προσθήκη δισθενούς σιδήρου». 

Ολόκληρη η συνέντευξη πιο κάτω:

-Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι-κυρίως στην Ανθούπολη- είναι η δυσοσμία από το σταθμό λυμάτων στην περιοχή. Το συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας είχε δεσμευτεί να λύσει το πρόβλημα. Τι έγινε; Λύθηκε και με ποιο τρόπο; Θα είναι μόνιμη η λύση;

Το αρχικό αντλιοστάσιο της Λεωφόρου Αγίου Γεωργίου στην Ανθούπολη  που κατασκευάσθηκε στα πλαίσια του αποχετευτικού έργου Μείζονος Λευκωσίας τέθηκε σε λειτουργία τον Μάιο του 2008.

Σε μεταγενέστερο στάδιο το εν λόγω αντλιοστάσιο, για βελτίωση της λειτουργικότητας του, αντικαταστάθηκε από νέο, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο του 2018.

Προς αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων δυσοσμίας που παρατηρούνταν τόσο στο παλιό, όσο και στο νέο αντλιοστάσιο Ανθούπολης , το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας σε διαβούλευση και κατόπιν παρεμβάσεων εμένα προσωπικά ως Μέλος του Σ. Α. Λ. και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λακατάμιας, ξεκίνησε με επιτυχία από τον Μάιο του 2021 την προσθήκη δισθενούς σιδήρου. 

-Υπάρχει θέμα και για το άλλο αντλιοστάσιο στη Λακατάμια, αυτό στον Άγιο Μάμα;

Για το αντλιοστάσιο του Αγίου Μάμα κανένα θέμα δεν υπάρχει γιατί και εκεί έχει ξεκινήσει με επιτυχία από τον Μάιο του 2021 την προσθήκη δισθενούς σιδήρου.

-Άλλο πρόβλημα που παρατηρείται συχνά είναι η διακοπή υδροδότησης, λόγω σπασμένων σωλήνων υδατοπρομήθειας ή διαρροών. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Οι βλάβες που παρατηρούνται κατά ένα ποσοστό πέραν του 95% αφορούν τις παροχές προς τις οικίες και όχι τους κεντρικούς αγωγούς ύδρευσης.  Για επίλυση του προβλήματος των διακοπών στην παροχή νερού που σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση είναι αισθητά βελτιωμένη, προχωρούμε στην αντικατάσταση των προβληματικών παροχών αντί την επιδιόρθωση τους. 

-Επειδή το σύστημα υδροδότησης είναι αρκετών χρόνων, μπορεί να γίνει αντικατάσταση των σωλήνων ώστε από τα μια να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις συχνές διακοπές και από την άλλη να εξοικονομηθεί νερό;

Όσον αφορά την αντικατάσταση των κεντρικών αγωγών ύδρευσης αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη αντικατάστασης αφού όπως είπα και πιο πάνω οι βλάβες δεν παρατηρούνται σε αυτούς.  Η  σταδιακή αντικατάσταση των παροχών από τους κεντρικούς αγωγούς προς τα υποστατικά, είναι η λύση.

Τελευταία, έρχονται αυξημένοι λογαριασμοί νερού και δίνεται η εξήγηση από το Δήμο ότι αυτό οφείλεται στου νέους μετρητές που καταγράφουν με πιο ακριβή μέτρηση την κατανάλωση. Έχετε στοιχεία για το πόσο τοις εκατό αυξήθηκε η καταμέτρηση στην κατανάλωση;

Η πραγματικότητα  είναι ότι τώρα με τους νέους υδρομετρητές καταγράφεται η πραγματική κατανάλωση των υποστατικών.  Ποσοστιαία παρατηρείται μια αύξηση γύρω στο 6% στα κυβικά μέτρα νερού που διατίθενται προς τους Δημότες. 

-Ποια τα μελλοντικά σχέδια όσον αφορά το αποχετευτικό και την υδατοπρομήθεια στο Δήμο Λακατάμιας;

Όσον αφορά το Αποχετευτικό, αυτό που έχω στα υπόψη μου, είναι η επέκταση του δικτύου και η σύνδεση κάθε υποστατικού, δηλαδή αυτών που βρίσκονται εντός των κατοικημένων περιοχών.

Αναφορικά με την Υδατοπρομήθεια του Δήμου μας οφείλω να δηλώσω την δυσαρέσκεια μου στις φωνές που ακούγονται, όπως, να παραχωρηθεί η διαχείριση του Τμήματος αυτού στο Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας  Λευκωσίας.

Το εν λόγω Τμήμα, αυτή την πενταετία έχει θέσει σωστές βάσεις και προγραμματισμούς και πέτυχε το ακατόρθωτο έστω και με την υποστελέχωση που υπάρχει σε προσωπικό.

Η υπηρεσία Υδατοπρομήθειας που με τόσο μόχθο, κόπο και ιδρώτα, δημιούργησε ο Δημότης της Λακατάμιας και η οποία στοίχησε πέραν των δέκα (10) εκατομμυρίων, είναι άδικο και κρίμα να παραχωρηθεί εν μία νυκτί σε άλλα χέρια με τη δικαιολογία ότι θα μας χαρίσουν τα €3,500,000, χρέος το οποίο άφησαν τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια από κακή διαχείριση. Σημειώστε, άρχισε με ετήσιο ποσό των €420,000 η αποπληρωμή του.

Εύχομαι αυτές οι φωνές να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ενσκήψουμε όλοι μαζί να στελεχώσουμε αυτή την υπηρεσία που ο Δήμος μας έχει τόσο πολύ ανάγκη.

  –Σε γενικές γραμμές πέστε μας αν  είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό του έργου που παρήγαγε το Δημοτικό Συμβούλιο και αν μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.

Θα έλεγα πράγματι ότι είμαι ικανοποιημένος από το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα, νοουμένου ότι, όταν και εφόσον τα οικονομικά του Δήμου μας το επιτρέψουν.

-Τέλος, θα διεκδικήσετε επανεκλογή στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;

Θα έλεγα ότι δεν έχω καταλήξει ακόμη στην απόφαση αν θα διεκδικήσω ή όχι . Όμως με προβληματίζει πολύ σοβαρά, και μάλιστα  πολύ σύντομα θα αποφασίσω.

Related Articles

Back to top button
Close