ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Εγκαινιάστηκε το «Πάρκο Στέλιος Κολοκασίδης» στον Άγιο Ανδρέα

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, σεμνή τελετή εγκαινίων του πάρκου Στέλιος Κολοκασίδης στον Άγιο Ανδρέα από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή.

Ο Στέλιος Κολοκασίδης έφυγε από τη ζωή τον Σεπτέμβριο του 2019. Υπηρέτησε το Δήμο Λευκωσίας ως δημοτικός σύμβουλος για τέσσερις συναπτές θητείες, από το 1997 μέχρι το 2016, προσφέροντας πολλά στη Λευκωσία και τους δημότες της.

Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δημόσιος χώρος πρασίνου στον Άγιο Ανδρέα ονομάστηκε «Πάρκο Στέλιος Κολοκασίδης». Πρόκειται για ένα μικρό πνεύμονα πρασίνου με παιδική χαρά στην οδό Ελευθέριου Βενιζέλου ο οποίος αποτελεί διέξοδο για το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία πολλών παιδιών της περιοχής, καθημερινά.

Εξαίροντας το έργο που έχει επιτελέσει ο Στέλιος Κολοκασίδης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημείωσε πως «η ονομασία του δημόσιου χώρου πρασίνου στον Άγιο Ανδρέα σε Πάρκο Στέλιος Κολοκασίδης αποτελεί την ελάχιστη τιμή που μπορούμε να προσφέρουμε στον Στέλιο, ως ένδειξη εκτίμησης για το έργο που έχει επιτελέσει».  Ο κ. Γιωρκάτζης αναφέρθηκε σε μια από τις τελευταίες συζητήσεις που είχε με τον Στέλιο Κολοκασίδη: «Μου ζήτησε όπως φυτευτούν 5000 ώριμα δέντρα στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια της 2ης θητείας μου. Η υπόσχεσή που έδωσα γίνεται πράξη. Μέχρι σήμερα έχουν φυτευτεί γύρω στις 4000 δέντρα ενώ σε κάθε φυτευτική περίοδο το τμήμα Κήπων ενισχύει το πράσινο σε διάφορους χώρους». Πρόσθεσε ότι υπέρτατη στρατηγική του Δήμου είναι η πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σε χαιρετισμό του ο κ. Καδής έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έναν άνθρωπο με έκδηλη οικολογική ευαισθησία, ένα σημαντικό συνεργάτη του Δήμου Λευκωσίας με πολύπλευρη δράση. Τόνισε πως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενθαρρύνει με διάφορους τρόπους τη δημιουργία χώρων πρασίνου στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του για αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών καθώς και για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. «Μέσα από τις δράσεις της υλοποίησης της πολιτικής αυτής είναι και η δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων σε κρατικούς φορείς και σε οργανωμένα σύνολα», είπε.

«Ο Στέλιος Κολοκασίδης ανήκει σε μια σπάνια κατηγορία ανθρώπων: Εκείνους τους ανθρώπους που ζουν τη ζωή τους με συνέπεια και ευθύνη», ανέφερε στο δικό του χαιρετισμό ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης τονίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι  «ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Λευκωσίας ο Στέλιος Κολοκασίδης πρωταγωνίστησε στη δημιουργία δεκάδων χώρων πρασίνου στα όρια του Δήμου  και οργάνωσε σειρά δεντροφυτεύσεων». Ευχήθηκε το «Πάρκο Στέλιος Κολοκασίδης» να ζήσει πολλά παιδικά χαμόγελα, να αγκαλιάσει ερωτευμένα ζευγάρια, να ακούσει ιστορίες γερόντων και να φιλοξενήσει πολλές φωλιές πουλιών. Να δώσει πολλές ανάσες ζωής.

Για την πολυσχιδή δράση του Στέλιου Κολοκασίδη, κυρίως για την συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την αγάπη του για τη Λευκωσία, έκανε λόγο στο δικό του χαιρετισμό ο δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης. Μετέφερε τα λόγια του Στέλιου Κολοκασίδη, τους τελευταίους μήνες πριν φύγει, στον ίδιο:  «Να έχεις έγνοια το πάρκο». Όπως είπε, η  δημιουργία του πάρκου αποτελεί μια μικρή αλλά όχι εύκολη νίκη του Στέλιου και είναι δικαιωματική η απόδοση σ΄ αυτό του ονόματός του. «Τέτοιοι δημόσιοι χώροι που προκύπτουν κατά το διαχωρισμό οικοπέδων σε ένα μεγάλο τεμάχιο βοηθούν την επικοινωνία των δημοτών στην τοπική κοινωνία, την ασφαλή ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση των παιδιών της αλλά και μια δυνατότητα μικρής διαφυγής από την κουραστική πλευρά της καθημερινότητας», συμπλήρωσε.

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσαν στους παρευρισκόμενους τα λόγια της συζύγου του Στέλιου Κολοκασίδη, Τούλας Κολοκασίδου: «Ο Στέλιος ήταν χαμηλών τόνων, δεν επιδίωκε τιμές και διακρίσεις. Ωστόσο είμαι σίγουρη ότι η τιμή που του δίνεται σήμερα θα τον ευχαριστούσε αφάνταστα.  Αν ήταν να ξεχωρίσω δύο θέματα που ο ίδιος ένιωθε περήφανος ήταν το πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο και αυτό το πάρκο. Τον δικαιώνουν καθημερινά οι ηλικιωμένοι που εξυπηρετούνται από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο και τα μικρά παιδιά που χαίρονται το παιχνίδι τους σε αυτό το πάρκο».

Related Articles

Back to top button
Close