ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Εγκαινιάστηκε «ΤΟ ΣΤΕΚΙ» του του Πολυδύναμού Κέντρου Δήμου Λευκωσίας

Εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ», που στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο της οδού Περικλέους, στην παλιά πόλη, που ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ανάγκες του νέου έργου που εφαρμόζεται μέσω του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας.
 
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Δήμου Λευκωσίας τα εγκαίνια του Κέντρου τέλεσε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, η οποία σε χαιρετισμό διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δρόμο που έχει χαράξει η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
 
Περαιτέρω, υπέδειξε την ωφελιμότητα από τη λειτουργία προγραμμάτων, όπως είναι το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «ΤΟ ΣΤΕΚΙ», επισημαίνοντας ότι «το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας, στηρίζει τη λειτουργία προγραμμάτων που καλύπτουν ανάγκες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».
 
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι για τον Δήμο, η προώθηση δράσεων κοινωνικής ένταξης είναι επένδυση στον άνθρωπο και τις ανάγκες του και συνιστά την απάντηση στις κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις που δημιούργησε η οικονομική και η υγειονομική κρίση με τεράστιο αντίκτυπο στην κοινωνία των πολιτών».
 
Τόνισε, περαιτέρω, ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λευκωσίας αξιοποιεί κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης  και κατάφερε όχι μόνο να λειτουργεί τα υφιστάμενα προγράμματα και παράλληλα να εμπλουτίζει τη φαρέτρα των κοινωνικών υπηρεσιών με νέα έργα.
 
Όπως διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου του Δήμου Λευκωσίας, το συνολικό έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και εσωτερική διαρρύθμιση του διατηρητέου της οδού Περικλέους και τη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δικτύωσης «Το ΣΤΕΚΙ» το οποίο εντάσσεται σ` ένα ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών δομών (Γραφείο Δικτύωσης που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και άλλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή) και στοχεύει στον κοινωνικό και πολιτισμικό συγχρωτισμό ντόπιων και μεταναστών.
 
«ΤΟ ΣΤΕΚΙ» θα λειτουργεί ως κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών και ως πολυχώρος αλληλεγγύης ο οποίος θα έχει διττό στόχο και ρόλο και θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και πολύπλευρες δράσεις για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και επανένταξης των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
 
Στόχος είναι η άμεση ανακούφιση των ευάλωτων πολιτών μέσω της παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο προσωπικό (ψυχολόγοι και λειτουργός κοινωνικής εργασίας στο δρόμο), νομικής υποστήριξης, λογιστικής υποστήριξης (family budgeting advice) και μέσω παραπομπών σε συνεργαζόμενους φορείς (δικτύωση) που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες, διευκρινίζεται περαιτέρω.
 
Επίσης θα φιλοξενεί δραστηριότητες πολιτισμού, κοινωνικής δικτύωσης, φόρουμ, εκδηλώσεις, μαθήματα, σεμινάρια κτλ. από διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες των πολιτών – άτυπες και μη –  οι οποίες έχουν ως κοινό στόχο την ενεργό συμμετοχή τους για δράσεις  κοινωνικής και οικονομικής ενσωμάτωσης καθώς και την κοινωνική προσφορά μέσω της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ή και της διοργάνωσης πολιτιστικών δράσεων.
 
«Το ΣΤΕΚΙ» θα λειτουργεί ως ένας πολυχώρος αλληλεγγύης – ανοιχτός κοινωνικός χώρος εστίασης. Θα  προσφέρονται αίθουσες για μαθήματα, σεμινάρια, εργαστήρια όπως:  ελληνικής γλώσσας, ξένων γλωσσών, ενισχυτικής διδασκαλίας, διατήρησης πολιτιστικής κληρονομιάς, χορού κλπ.
 
Έχουν επίσης διαμορφωθεί αίθουσες   (συνεδριάσεων/συλλογικότητας) οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στους φορείς του Δικτύου Αλληλεγγύης του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας και σε όσους φορείς προάγουν δράσεις κοινωνικής ένταξης π.χ. Δίκτυο μεταναστών, ομάδα νομικών, σύλλογοι μεταναστών, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, κλπ.
 
 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας.

Related Articles

Back to top button
Close