Ατζέντα

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Η ονοματολογία της Αμμοχώστου απόδειξη της Ελληνικότητας της Κύπρου

Με τίτλο «Η ονοματολογία της Αμμοχώστου ως απόδειξη της αέναης Ελληνικότητας της Κύπρου» κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο που συνέγραψε ο Ανδρέας Μ. Βασιλείου, πρώην συνδικαλιστής με καταγωγή από την θαλασσοφίλητη πόλη του Ευαγόρα. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πήλιο» πραγματεύεται την ιστορική πορεία της Αμμοχώστου, ως Σαλαμίνα αρχικά, κτισμένη από το  Τεύκρο αμέσως μετά τη λήξη του Τρωϊκού πολέμου, στη συνέχεια μετά την καταστροφή της από σεισμούς ανοικοδομήθηκε από το βασιλιά του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους (Βυζάντιο), Κωνστάντιο για να πάρει το όνομα Κωνσταντία, ενώ κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. για πρώτη φορά καταγράφεται το όνομα Αμμόχωστος από Έλληνα ναυτιλλόμενο που έγραψε (σε μετάφραση από τα Αρχαία): «Από το Πηδάλιον, (δηλαδή το σημερινό ακρωτήρι Γκρέκο) μέχρι τα νησάκια η απόσταση είναι 80 στάδια (14720 μέτρα). Υπάρχει εκεί μια έρημη πόλη που λέγεται Αμμόχωστος. Έχει λιμάνι κατάλληλο για κάθε άνεμο. Όμως υπάρχουν ξέρες στην είσοδο. Πρόσεχε…».

Επίσης ο συγγραφές επισημαίνει ότι η σωστή ονομασία της κατεχόμενης από τον Αττίλα πόλης, είναι Αμμόχωστος κι όχι Βαρώσια. Το «Βαρώσια» προέρχεται από τουρκική λέξη που σημαίνει προάστιο.

Μέσα από άρθρα του συγγραφέως τα οποία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς στον Τύπου καταδεικνύεται η ελληνικότητα της πόλης και η προέλευση της ονομασίας της.

Related Articles

Back to top button
Close