Top NewsΔήμοςΗ Πόλη Μας

Ελένη Χατζημιχαήλ: Με τον καημό της Ακανθούς, διέπρεψε στη Λακατάμια (φώτος)

Σε μια κατάμεστη αίθουσα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία αποδείχθηκε πολύ μικρή, ο Δήμος Λακατάμιας τίμησε την Ελένη Χατζημιχαήλ, δασκάλα, λογοτέχνη, πολύτεκνη μάνα και σήμερα Δήμαρχο της κατεχόμενης Ακανθούς με την ευκαιρία της γιορτής των Ελληνικών Γραμμάτων.

Συνδημόττισα μας εδώ και 42 χρόνια και επί 20 χρόνια δασκάλα σε σχολεία αρχικά της Ανθούπολης και στη συνέχεια της Λακατάμιας, η Ελένη Χατζημιχαήλ κέρδισε την εκτίμηση και αγάπη όλων για την πολυσχιδή προσφορά της.

Έτσι, αρκετός κόσμος, δείχνοντας την εκτίμηση του στο πρόσωπό της, έδωσε το παρόν του στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο  Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαίας καθώς και ιερείς από Λακατάμια και Ανθούπολη, οι Δήμαρχοι Τσερίου, Ακανθούς, κοινοτάρχες, ο Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας η Σχολική Εφορεία Λακατάμιας κ.α.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή και ακολούθησε χαιρετισμός τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα. Στη συνέχεια έγινε προβολή σε διαφάνειες του βιογραφικού και εργογραφικού έργου  της συγγραφέως από τη Δρα. Μαρία Μιχαηλίδου, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου.

Η κα Ορθοδοξία Καλογήρου, πρώην Διευθύντρια Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης παρουσίασε το βιβλίο της κ. Χατζημιχαήλ «Από τα Ουράλια στα Ουράνια» ένα βιβλίο για όλες της ηλικίες με αληθινές ιστορίες σε καιρούς αθεΐας.

Σε μουσικό διάλειμμα που ακολούθησε χορωδία του κατεχόμενου Δήμου Ακανθούς, υπό τη διεύθυνση της κ. Αγγελικής Πρέζα, Διευθύντριας της Μουσικής Σχολής Alma de Musica, τραγούδησε κυπριακά και ελληνικά τραγούδια.

Σύντομες παρεμβάσεις στην τιμητική εκδήλωση έκαναν η κ. Μαρία Ξενοφώντος, πρώην Διευθύντρια Ραδιοφωνικών Προγραμμάτων του ΡΙΚ, ο τέως Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Ακανθούς, κ. Σάββας Σαββίδης και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαϊα.

Πώς πήρε την ονομασία του ο Ναός του Χρυσοσώτηρος στην Ανθούπολη

Στο τέλος η συγγραφές σε ευχαρίστηση της ευχαρίστησε όλους για την τιμή που της έκαναν διερωτώμενη χαριτολογώντας «εγώ είμαι αυτή για την οποία μιλήσατε;» Εκμυστηρεύθηκε ότι κατά τη διάρκειας της ανάμιξης της στα εκκλησιαστικά, εισηγήθηκε να ονομαστεί σε Ναό του Χρυσοσώτηρος, ο Ναός στην Ανθούπολη, όπως κι έγινε έχοντας στο μυαλό της το ομώνυμο Ναό στην κατεχόμενη Ακανθού. Επίσης, όπως ανέφερε προτίμησε να φιλοξενήσει τις νύκτες στο σπίτι της παιδιά του κατηχητικού και να στείλει τα δικά της παιδιά να κοιμηθούν στη θεία τους.

Έκανε ανάμεσα σε άλλα και ειδική μνεία για τον αείμνηστο Ουράνιο Ιωαννίδη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα και ως Υπουργός Παιδείας που ήταν είχε παρακολουθήσει μια γιορτή στο Δ΄ Δημοτικό Αγίου Νεοφύτου. Η κα Χατζημιχαήλ ήταν δασκάλα, υπεύθυνη για την παράσταση όπου ανέβασε κάπου 400 παιδιά στη σκηνή στηριζόμενη στο βιβλίο της «Γυρεύοντας το φως». Ο μακαριστός Ουρ. Ιωαννίδης εντυπωσιάστηκε και ζήτησε να μάθει για τη δασκάλα. Τότε, αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο της το οποίο αγοράστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και μοιράστηκε στις βιβλιοθήκες των σχολείων.

Σε κάθε έργο της, σε κάθε κουβέντα της δεν μπορεί να απουσιάζει η αγαπημένη Ακανθού και η ίδια θυμήθηκε τις μαύρες μέρες της προσφυγιάς. Τότε, το μαύρο καλοκαίρι του 1974 είχε ορίσει το γάμος της με τον κ. Σωτήρη Χατζημιχαήλ, στις 25 Αυγούστου, αλλά η β΄ φάση της βάρβαρης τούρκικης εισβολής τους χάλασε τα σχέδια και στις 14 Αυγούστου πήρε το δρόμο της προσφυγιάς, ενώ ο άνδρας της ήταν στρατιώτης.

Ιεραποστολικό έργο

Εκτός από το εκπαιδευτικό και συγγραφικό της έργο διακρίθηκε και για το ιεραποστολικό της έργο, όπου για 25 χρόνια ταξίδευε σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ για να βρεθεί κοντά στον απλό κόσμο που μόλις είχε δει να σπάζουν τα δεσμά  του μετά από την  πτώση του τείχους του Βερολίνου. «Ήμασταν ανεπίσημοι πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες αυτές είπε», ενώ όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Ταμασσού κ. Ησαϊας, αρκετοί από τους ανθρώπους αυτούς έχουν γίνει ιερωμένοι και μερικοί είναι στην Κύπρο.

«Δεν θέλω να καβαλήσω το καλάμι. Θέλω να μείνω διάκονος. Θέλω να καλλιεργώ με το παράδειγμα μου» κατέληξε η τιμώμενη σε κλίμα συγκίνησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Ελένη Χατζημιχαήλ γεννήθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Ακανθού της Κύπρου. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και εργάστηκε ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία. Στη συνέχεια πήρε πτυχίο παιδαγωγικών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μεταπτυχιακό τίτλο Μ.Α. στη γλώσσα και τον πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε ως Σύμβουλος επιθεωρήτρια σε δημοτικά σχολεία.

Ασχολείται με τη λογοτεχνία, ιδιαίτερα την παιδική, και έργα της έχουν βραβευτεί σε πολλούς διαγωνισμούς όπως: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά Αθηνών, Εταιρ. Χριστ. Γραμμάτων Αθήνας, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, ΕΠΟΚ Κύπρου, ΡΙΚ, ΣΙΜΑΕ, και άλλους.

Συνεργάστηκε και με το ΡΙΚ καθώς και το περιοδικό  Παιδική Χαρά. Συμμετείχε σε πολλές αποστολές Θρησκευτικής διαφώτισης σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με διαλέξεις σε πανεπιστήμια, ομιλίες σε ενορίες και προγράμματα σε σχολεία. Για την προσφορά της τιμήθηκε με μετάλλιο από τον Αρχιεπίσκοπο Λευκορωσίας.

Υπήρξε πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «Η Ακανθού» και της Συντονιστικής Επιτροπής Χριστιανικών συνδέσμων γυναικών της Ι. Μ. Ταμασού και Ορεινής. Πριν τρία χρόνια εξελέγη Δήμαρχος του κατεχόμενου Δήμου Ακανθούς. Είναι παντρεμένη με το Σωτήρη Χατζημιχαήλ, που εικονογραφεί τα βιβλία της και έχουν πέντε παιδιά.

Έχουν εκδοθεί τα ακόλουθα βιβλία της:

Χέρι με χέρι (μυθιστόρημα, Έπαινος Σ.Π.Ν.Β.)

Μικροί στον αγώνα (μυθιστόρημα- Έπαινος Υπουργείου Παιδείας)

Κοντά στη μητέρα (μυθιστόρημα- Α ΄ Βραβείο Σ.Π.Ν.Β.)

Πρώτη Ανάσταση (διηγήματα- Α ΄ Βραβείο Ελλ. Πνευμ. Ομ. Κύπρου)

Παίζοντας… Θυμούμαι (βιβλίο ποικίλης ύλης για παιδιά με θέματα από την Ακανθού)

Γυρεύοντας το φως (Χριστουγεννιάτικες ποιητικές σκηνές)

Σαν παραμύθι ο αγώνας μας (Αφιέρωμα στον Αγώνα του 1955- Α΄ Βραβείο Σ.Μ.Α.Ε. 1995.

Από τα Ουράλια στα Ουράνια

**Την εκδήλωση παρουσίασε η κ. Μαρία Αφανειώτου, τέως υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και εκ ων ιδρυτών της Αναγνωστικής Λέσχης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λακατάμιας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close