ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Επίσκεψη Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου στην κατεχόμενη πόλη

Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε πως δεν μας χωρίζει τίποτε με τους Τουρκοκύπριους και μπορούμε να ζήσουμε μαζί τους όπως προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε το Σάββατο ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις στον δημόσιο κήπο της Αμμοχώστου, ύστερα από επίσκεψη στην κατεχόμενη πόλη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «τρεις ήταν οι λόγοι της σημερινής επίσκεψης στην κατεχόμενη πόλη. Ο πρώτος είναι για να δούμε ιδίοις όμμασι ως η νόμιμη Αρχή της πόλης, πως έχουν προχωρήσει, τι έχουν κάνει και τι έχουν ανοίξει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο δεύτερος για να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι αυτή η πόλη ανήκει σε εμάς, στους Αμμοχωστιανούς και έχει Αρχή και ο τρίτος για να δώσουμε το μήνυμα πως εμείς ερχόμαστε με ειρήνη και είμαστε έτοιμοι να συμβιώσουμε, είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε το Κυπριακό, είμαστε έτοιμοι να δείξουμε ότι με τους Τουρκοκύπριους δεν μας χωρίζει τίποτε και μπορούμε να ζήσουμε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι τρόποι, υπάρχουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπάρχουν τα ψηφίσματα τα οποία μπορούσαν να τα εφαρμόσουν και να επιστρέψουμε κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να δείξουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους ότι αυτή η πόλη μπορεί να γίνει ένα υπόδειγμα, μια εικόνα του πως μπορεί να είναι μια πόλη και να επωφεληθούμε όλοι αυτά τα προτερήματα της πόλης μας. Έχουμε νέους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι κατασυγκινήθηκαν βλέποντας πως ήταν αυτή η πόλη από το 1974».

Από την άλλη, συνέχισε «νοιώθουμε μια απέραντη συγκίνηση, ειδικά εγώ που έζησα αυτά τα χρόνια, είμαι δίπλα από το σχολείο μου, δίπλα από τη τάξη μου που φοίτησα το τελευταίο έτος το 1973. Όμως θέλω να πω ότι μπορούμε να ζήσουμε, υπάρχουν και άλλοι τρόποι, δεν γίνεται να υπάρχουν προκλήσεις, ξέρουμε όλοι, ο κάθε ένας που ανήκει» είπε και σημείωσε πως «εμείς ήρθαμε στην πόλη μας».

Σε παρατήρηση ότι οι ενέργειες των Τούρκων γίνονται όλο και πιο προκλητικές, ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου είπε πως «εμείς πρέπει να ξέρουμε ότι είμαστε έτοιμοι. Δεν είναι όλοι που κάνουν αυτά τα πράγματα, αυτοί που τα κάνουν σίγουρα δεν θέλουν λύση, θέλουν λύση δύο κρατών και πρέπει εμείς πρώτα να αποδείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε και να επιβιώσουμε» όπως προνοούν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου «που υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια η Ελλάδα και σχεδόν η πλειοψηφία των κομμάτων στην Κύπρο. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να δουλέψουμε για να λύσουμε το Κυπριακό».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον ο Δήμος της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα προβεί σε άλλες ενέργειες με δεδομένες τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, ο Δήμαρχος ανέφερε πως «συνέχεια προβαίνουμε σε νέες ενέργειες. Χθες είχαμε συνάντηση στο Δημαρχείο Αμμοχώστου στη Λεμεσό με τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας, ο οποίος φεύγει τον Δεκέμβριο και ήθελε να μας αποχαιρετήσει, ενώ μας υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα για την Αμμόχωστο, αφού ξέρει πλέον τι είναι Αμμόχωστος».

Ακόμα, συνέχισε «ετοιμάζουμε επισκέψεις στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Δήμος Αμμοχώστου είναι συνέχεια σε εγρήγορση, είναι συνέχεια σε επαφές, έχουμε στείλει επιστολές και γενικά έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα. Το μόνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να έρθουμε με τα όπλα να τους διώξουμε, όποιος μπορεί να το κάνει ας το κάνει».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει ελπίδα, ο Σίμος Ιωάννου απάντησε πως «πάντα υπάρχει ελπίδα. Θα πω σ’ αυτούς οι οποίοι κατηγορούν ακόμα και τον Δήμαρχο γιατί έχει πάντα ελπίδα και πιστεύει, ότι πάντα μετά από μια σκοτεινή νύχτα, βγαίνει η πιο ωραία αυγή και αυτό πρέπει να το ξέρουμε».

Μπορεί, ανέφερε «τα τρία τέταρτα των Αμμοχωστιανών να έχουν φύγει, μπορεί και εμείς να φύγουμε, αλλά πάντα υπάρχει ελπίδα, όμως ο χρόνος κυλάει εναντίον μας». «Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει ελπίδα πρέπει να καθυστερούμε, υπάρχει τρόπος να λυθεί το Κυπριακό» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε ότι από την προηγούμενη επίσκεψη του στην κατεχόμενη πόλη πριν από ένα περίπου μήνα με συνεργείο διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων «δεν υπάρχει καμία διαφορά από τη σημερινή επίσκεψη».

Σημειώνεται ότι παρέστησαν 20 από τα 26 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που επισκέφθηκαν την κατεχόμενη πόλη, εισερχόμενοι από το οδόφραγμα της Δερύνειας. Από εκεί ο Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου περπάτησαν μέχρι το τέλος της Λεωφόρου Δημοκρατίας, επέστρεψαν πίσω στον δημόσιο κήπο και ακολούθως μετέβησαν στη παραλία την οποία άνοιξαν πρόσφατα οι Τούρκοι, ενώ μία ομάδα επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Related Articles

Back to top button
Close