ΕιδήσειςΚύπρος

Επίσπευση συζήτησης νομοσχεδίων για μεταρρύθμιση της ΤΑ, ζητούν Ν. Νουρής και Γ. Λιλλήκας

Στην κοινή διαπίστωση ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η συζήτηση και η ψήφιση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, κατέληξαν ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Λιλλήλα, στα γραφεία της Συμμαχίας, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά εποικοδομητική συνομιλία» με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών «στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών για την όσο το δυνατόν γίνεται καλύτερη ενημέρωση των κομμάτων ενόψει της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Μακριά από τις επίσημες συζητήσεις της Βουλής, θεωρούμε ότι με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μπορούμε να λύσουμε δικές τους απορίες, να ακούσουμε τις δικές τους ανησυχίες και βεβαίως είμαστε έτοιμοι θέματα τα οποία δεν εκτρέπουν τα νομοσχέδια από τη βασική τους μορφή να τα συζητήσουμε, ούτως ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο προετοιμασμένοι κατά το στάδιο της συζήτησης στη Βουλή», είπε.

«Έχουμε ζητήσει από τη Συμμαχία, πέραν από τη στήριξη των συγκεκριμένων νομοθετημάτων», είπε ο Υπουργός, και την επίσπευση της όλης διαδικασίας «γιατί κακά τα ψέματα, θέλουμε να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα με την μεταρρύθμιση- το έχουμε δηλώσει παρά πολλές φορές- λαμβάνοντας υπόψη ότι η επόμενη χρονιά είναι χρονιά βουλευτικών εκλογών και είναι καλά γνωστό ότι συνήθως αυτού του είδους οι μεταρρυθμίσεις δύσκολα μπορούν να προωθηθούν σε περίοδο προεκλογική».

Κατά τ’ άλλα, είπε, « θεωρούμε ότι οι απόψεις της Συμμαχίας εμπλουτίζουν τα νομοσχέδια σε πολύ συγκεκριμένα θέματα. Αναμένουμε να μας σταλούν και οι σχετικές γραπτές εισηγήσεις και το υπουργείο Εσωτερικών και εγώ προσωπικά έχουμε δηλώσει την ετοιμότητα μας και προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και προς την ίδια τη Βουλή» να προχωρήσουμε με αυτή την «πολύ σπουδαία και σημαντική για τον κόσμο μεταρρύθμιση».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση και την όλη συζήτηση «που είχαμε σήμερα η οποία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική».

«Έχουμε διαπιστώσει, με ιδιαίτερη χαρά, ότι ο Υπουργός έχει όλη την καλή διάθεση, έχει το συναινετικό εκείνο πνεύμα που επιτρέπει τον εμπλουτισμό των νομοσχεδίων χωρίς βεβαίως να αλλοιώνεται – όπως σωστά είπε – η όλη δομή και φιλοσοφία της μεταρρύθμισης», πρόσθεσε.

«Εμείς συμφωνούμε με τη φιλοσοφία, συμφωνούμε με τη δομή, τις όποιες επιμέρους εισηγήσεις έχουμε τις έχουμε καταθέσει αλλά θα τις δώσουμε και γραπτώς και βεβαίως θα στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση γιατί θεωρούμε ότι είναι μια ουσιαστικά μεγάλη ανάγκη για τον τόπο μας ο οποίος έχει μείνει με δομές που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές πλέον ανάγκες και απαιτήσεις», είπε.

Ανέφερε ότι «συζητούμε για δεκαετίες αυτό το θέμα, έχει φτάσει η ώρα για να προχωρήσουμε στην πράξη. Συμφωνώ με τον Υπουργό ότι θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Η δική μας εκτίμηση είναι ότι αν δεν οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν το τέλος Ιουλίου, πριν δηλαδή το κλείσιμο της Βουλής, τότε θα μπουν σε περιπέτειες, κατά την άποψη μου, τα νομοσχέδια και ενδεχόμενα να μπει στο χρονοντούλαπο αυτή η μεταρρύθμιση γιατί θα παρεισφρήσουν όσο πλησιάζουμε τις βουλευτικές εκλογές άλλες σκοπιμότητες που σήμερα δεν βρίσκονται μπροστά στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

«Γι’ αυτό θα επικοινωνήσουμε και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και με την Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών με την παράκληση να επισπευσθούν οι συζητήσεις έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε αυτή την μεταρρύθμιση», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close