ΕιδήσειςΚύπρος

Επαναλειτουργούν Δημοτικά και Γυμνάσια από 21 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας

Την απόφαση να λειτουργήσουν από την 21η Μαΐου τα Δημοτικά σχολεία και τα Γυμνάσια της χώρας, κατά τη β’ φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσει η φοίτηση των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών.

Σε δηλώσεις μετά τη διευρυμένη σύσκεψή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την ειδική συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας και αριθμό Υπουργών, στο Προεδρικό, που διήρκεσε σχεδόν 3,5 ώρες, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι την Πέμπτη, 21 Μαΐου, θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν προκειμένου να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα, όπως θα ειδοποιηθούν από τα σχολεία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος ανέφερε:

“Από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, θα εντατικοποιηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν από τη Δευτέρα με τρόπο που θα ανακοινωθεί και θα συνεχίζονται σε όλη την περίοδο, για να παρακολουθεί καλύτερα η επιστημονική ομάδα την επαναδραστηριοποίηση στα σχολεία. Οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν βεβαίως σε όλα τα σχολεία, στα Δημοτικά στα Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστούν και στα Λύκεια.

Την Πέμπτη, 21 Μαΐου θα παρουσιαστεί στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια η πρώτη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα διαχωριστούν, προκειμένου να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έγινε και στη Γ’ Λυκείου, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστεί η δεύτερη ομάδα μαθητών και μαθητριών, όπως θα ειδοποιηθούν από τα σχολεία τους. Οι δυο αυτές πρώτες μέρες θα αφιερωθούν στην ενημέρωση των παιδιών στην ανάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των κανόνων που θα ισχύσουν για τη φοίτηση, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Από τη Δευτέρα, 25η Μαΐου, θα λειτουργήσουν εναλλάξ κάθε μία εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, δηλαδή, η πρώτη ομάδα, την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη ομάδα κ.ο.κ. τα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια.

Το πρώτο κριτήριο που ελήφθη υπόψη για τις αποφάσεις αυτές είναι να περιοριστεί ο συνολικός όγκος, η μαζικοποίηση στην επαναδραστηριοποίηση και για αυτό τον σκοπό κρίθηκε προτιμότερο να έχουμε τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια.

Λαμβανομένων υπόψη των ηλικιών και των δυσκολιών που ενδεχομένως να υπάρξουν, αποφεύγεται προς το παρόν η φοίτηση των μικρότερων ηλικιών της Προδημοτικής και των Νηπιαγωγείων, ενώ η Α’ και Β’ τάξη Λυκείου και το Α’ και Β’ έτος των Τεχνικών Σχολών μπορούν να συνεχίσουν ομαλά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία έχει αναπτυχθεί και προχωρά με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Εξάλλου, ελήφθη υπόψη ως κριτήριο η καλύτερη διοργάνωση των Παγκύπριων  Εξετάσεων, προκειμένου τις μέρες των εξετάσεων να μην συμπίπτει η φοίτηση όλων των μαθητών/τριών του Λυκείου στις τάξεις. Όπως, επίσης, ελήφθη υπόψη ότι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε διάφορες τάξεις θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν στη διδασκαλία της Γ’ Λυκείου και του Γ’ έτους των Τεχνικών Σχολών, ενόψει των τελικών εξετάσεων.

Λεπτομερείς οδηγίες θα δοθούν αμέσως στα σχολεία και θα ανακοινωθεί και θα είναι υπόψη των γονέων και των κηδεμόνων ο τρόπος με τον οποίο, με τη συγκατάθεσή τους πάντα, θα μπορούν τα παιδιά να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση. Βεβαίως, προτρέπονται οι γονείς να φέρουν τα παιδιά τους σε σχολεία που θα ανακοινωθούν το συντομότερο, ούτως ώστε ακόμα και πριν την έναρξη της φοίτησης, να γίνονται τέτοιοι διαγνωστικοί έλεγχοι”.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close