Υγεία

Επικαιροποίηση οδηγιών στην αποδέσμευση κρουσμάτων και στενών επαφών

Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι έχουν επικαιροποιηθεί οι οδηγίες που αφορούν στην αποδέσμευση κρουσμάτων και των στενών επαφών και βρίσκονται αναρτημένα στους συνδέσμους: https://bit.ly/3oQxtwO (για κρούσματα) και https://bit.ly/3mjz9x9 (για στενές επαφές).

Πως ορίζεται η «Στενή Επαφή» (έκθεση υψηλού κινδύνου)

«Στενή επαφή» με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 ορίζεται ως ένα άτομο που είχε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • είχε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με κρούσμα COVID-19 εντός δύο μέτρων για περισσότερο από συνολικά 15 λεπτά σε διάστημα 24 ωρών (ακόμη και αθροιστικά)
  • είχε άμεση φυσική επαφή με κρούσμα COVID-19 (πχ χειραψία, εναγκαλισμός)
  • είχε άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες από εκκρίσεις κρούσματος COVID-19 (π.χ.αναπνοή , σάλιο, πτύελα, κόπρανα).
  • συγκατοικεί με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • βρισκόταν στον ίδιο κλειστό χώρο (π.χ. οικία, τάξη, αίθουσα διδασκαλίας/συσκέψεων, αίθουσα αναμονής νοσοκομείου κ.λπ.) ή ταξίδευε με κρούσμα COVID-19 για περισσότερο από 15 λεπτά [σχετικά με τις επαφές σε περιπτώσεις που ταξιδεύουν σε αεροσκάφος ή κρουαζιερόπλοιο καθώς και για περιπτώσεις που αφορούν άλλους τρόπους μεταφοράς π.χ. λεωφορεία, τρένα, κ.λπ. διενεργείται βάσει πρωτοκόλλων εκτίμηση τοπικού κινδύνου για την ταξινόμηση των επαφών, λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό περιβάλλον (π.χ. εξαερισμό, συνωστισμός) και τον τόπο όπου κάθεται το κρούσμα].
  • εργαζόμενος/η στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή άλλο άτομο που παρέχει άμεση φροντίδα σε κρούσμα COVID-19 ή σε έναν εργαστηριακό εργαζόμενο που χειρίζεται δείγματα από κρούσμα COVID-19, χωρίς το συνιστώμενο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (ΑΠΕ) ή με πιθανή παραβίαση του ΑΠΕ ή της υγιεινής των χεριών (για τους επαγγελματίες υγείας υπάρχει εξειδικευμένο πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται: «Διαχείριση προσωπικού υπηρεσιών υγείας, μετά από εκτίμηση κινδύνου έκθεσης σε επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης COVID19 σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας»).
  • Τι πρέπει να κάνουν οι στενές επαφές; 

Τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID19 και η επαφή τους με το κρούσμα επισυνέβη μέχρι και δύο 24ωρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή τη διάγνωσή του με εργαστηριακό έλεγχο.Η καραντίνα είναι υποχρεωτική και οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλο χώρο τον οποίο θα υποδείξουν ως χώρο καραντίνας, μόνοι τους, για διάστημα τουλάχιστον 14 ημερών από την τελευταία τους επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγο όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρχικού αρνητικού τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Ο λόγος είναι διότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 2-14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή το άτομο που έχει μολυνθεί να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του.

epafes
epafes2

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close