ΑστυνομικάΤοπικά Νέα

Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως για τα κρατητήρια Λακατάμιας

Μετά το θάνατο 37χρονου κρατούμενου στις 29 Αυγούστου λειτουργοί του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως πραγματοίησαν Επιτόπιο έλεγχο για τις συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια Λακατάμιας. Σε έκθεση ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου καταγράφονται τα συμπεράσματα από την αυτοψία και μερικές συστάσεις για βελτίωση των συνθηκών.

Σύμφωνα με την έκθεση οι συνθήκες κράτησης κρίνονται ικανοποιητικές σε σχέση με τις βασικές αρχές της ευρωπαϊκές αρχές. Η επίτροπος εισηγείται ωστόσο όπως οι υπό κράτηση υπήκοοι τρίτων χωρών κρατούνται χωριστά από τους υπόλοιπους κρατούμενους και όπως τα άτομα αυτά μεταφέρονται στο ΧΩ.Κ.Α.Μ., εάν η επιστροφή τους δεν προβλέπεται να γίνει ή δεν είναι εφικτό να γίνει εντός 24 ή 48 ωρών από το χρόνο σύλληψη τους.Η Επίτροπος εισηγείται επίσης να γίνεται  ανάρτηση εντός κάθε κελιού των εντύπων των δικαιωμάτων των κρατουμένων και των κανονισμών του κρατητηρίου.
Εισηγείται ακόμα όπως γίνει διαμόρφωση του χώρου ψυχαγωγίας και παροχή μέσων ψυχαγωγίας και δημιουργικής ενασχόλησης, όπως περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία και όπως επισπευσθούν οι απαραίτητες εργασίες για τη δημιουργία του εξωτερικού χώρου άσκησης/προαυλισμού.

Επιπρόσθετα η Επίτροπος ζητά, να προωθηθεί, εάν αυτό δεν έχει γίνει, η υλοποίηση συγκεκριμένου Σχεδίου αναφορικά με τα κρατούμενα ΑμεΑ. Στην έκθεση σημειώνεται τέλος ότι κατά την επίσκεψη τους στα κρατητήρια, οι λειτουργοί ενημερώθηκαν πως η φαρμακευτική αγωγή στα άτομα που κρατούνται, χορηγείται από τους επί καθήκοντι αστυνομικούς. Τα φάρμακα προσκομίζονται στα άτομα που κρατούνται στα κρατητήρια από συγγενικά τους πρόσωπα, μαζί με τη σχετική ιατρική συνταγή ή εξασφαλίζονται κατόπιν εξέτασης τους από ιατρό πριν τη μεταφορά τους στα κρατητήρια.

Επί τούτου η Επίτροπος τονίζει ότι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
Close