ΑπόψειςΆρθρα

Η Αγγλοκρατία επανέρχεται

  • Ανδρέας Μ. Βασιλείου

«Τη γλώσσα μου έδωσαν

Ελληνική

μοναχή έγνοια μου

η γλώσσα μου

(το σπίτι φτωχικό)

στις αμμουδιές του Ομήρου

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

Οδυσσέας Ελύτης

Δεν το είχαν άραγε υπόψη τους οι βουλευτές όταν αποφάσιζαν πρόσφατα «την έγκριση της αγγλικής γλώσσας ως μιας από τις επίσημες γλώσσες στο υπό σύσταση Δικαστήριο του Ναυτοδικείου και του Εμπορικού Δικαστηρίου»;

Αυτό επισύρει τη μετάφραση σειράς νόμων ώστε να μπορούν διάδικοι διεθνών διαφορών να τους χρησιμοποιούν. Μαζί θα μεταφραστεί για πρώτη φορά και το Σύνταγμα.

Στα αγγλικά λοιπόν και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Οι ακροάσεις λοιπόν ενώπιον των ως άνω δικαστηρίων θα μπορούν να διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα.

Κατά συνέπεια θα ανακύψει η ανάγκη αρκετές νομοθεσίες θα πρέπει να μεταφραστούν επίσημα στα αγγλικά!

Μία δεύτερη λοιπόν φορά η Κυπριακή Δημοκρατία «κηδεύεται» επισήμως όταν στην πρώτη περίπτωση η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον «νόμον Ακιντζί» – όπως χαρακτηρίζεται – όταν υπέκυψε στον εκβιασμό του Μουσταφά Ακιντζί όπως μη γίνεται μνεία στα εκπαιδευτήρια της ιστορικής επετείου του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15/1/1950.

Διερωτώμαι λοιπόν εάν οι Τούρκοι ήγειραν παρόμοια αξίωση και για την 1η Απριλίου 1955 ποια θα ήταν η στάση των βουλευτών. 

Δυστυχώς δικαιώνεται ο πρώην υπουργός της Μητρός Πατρίδος Θεόδωρος Πάγκαλος όταν προ ετών διακήρυξε ότι στην Κύπρο οι Άγγλοι ασκούν μία ιδιότυπη επιρροή.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποκαλείται «Πρέσβυς» αλλά «Ύπατος Αρμοστής» (High Commissioner) και όχι “Ambassador”.

Αρμοστής θεωρείται ο ανώτατος διοικητής κατεχόμενης χώρας.

Εις την αρχαιότητα οι Σπαρτιάτες σε κάθε κατεχόμενη χώρα διόριζαν Αρμοστή για να διοικεί.

Όταν λοιπόν θέλεις να καθυποτάξεις μία χώρα και τον λαό της φρόντισε πρωτίστως να καταστρέψεις τις ρίζες του στην προκειμένη περίπτωση τη γλώσσα τους.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι στην Κύπρο την οποία οι μεν Άγγλοι θεωρούν «νεοαποικία» τους οι δε Τούρκοι την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα».

«Τουρκοκρατία» λοιπόν στα κατεχόμενα και «αγγλοκρατία» στις ελεύθερες περιοχές.

Τρίζουν λοιπόν τα κόκκαλα των αειμνήστων Ρήνας Κατσελή (πρώην βουλευτού Κερύνειας) και του Ανδρέα Παστελλά (πρώην εκπαιδευτικού και πνευματικού ανθρώπου, λογοτέχνη, ποιητή και προέδρου του Γλωσσικού Ομίλου) που αγωνίστηκαν διά βίου για την Ελληνική Γλώσσα και την καθιέρωσή της σε όλους τους τομείς.

*Πρώην συνδικαλιστής

Related Articles

Back to top button
Close