ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕιδήσεις

Η ανάπλαση παλιού ΓΣΠ συμπληρώνει την προσπάθεια αναζωογόνησης της καρδιάς της Λευκωσίας, λέει ο Δήμος

Το αστικό κέντρο της Λευκωσίας ξαναγεννιέται, με το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ, του οποίου η προσφορά προκηρύχθηκε χθες και που έρχεται να συμπληρώσει την προσπάθεια αναζωογόνησης της καρδιάς της πρωτεύουσας.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι σε πολύ λίγα χρόνια από σήμερα ένας πνεύμονας πρασίνου θα δημιουργηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, προσφέροντας στους Λευκωσιάτες – και όχι μόνο –  την επιλογή να ψυχαγωγηθούν σε έναν ευχάριστο χώρο, που θα συνδυάζει αρμονικά το πράσινο, με άλλες χρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, παιδική χαρά κ.α.
 
Όπως αναφέρει ο Δήμος το έργο της ανάπλασης του παλιού ΓΣΠ δημιουργεί ταυτόχρονα και «δρόμους» διασύνδεσης με άλλα σημαντικά έργα που έγιναν, γίνονται ή θα γίνουν στο κέντρο όπως είναι το εμπορικό τρίγωνο (Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου), την Πλατεία Ελευθερίας, την εντός των τειχών πόλη.
 
Χώροι στάθμευσης

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Δήμο Λευκωσίας εξαιρετικής σημασίας, δεδομένης της έλλειψης χώρων στάθμευσης στο κέντρο, θεωρείται και η δημιουργία χώρου στάθμευσης στο χώρο του παλιού ΓΣΠ χωρητικότητας 570 οχημάτων, σημειώνοντας ότι ο υπόγειος χώρος στάθμευσης αναμένεται να εξυπηρετήσει την ευρύτερη περιοχή του αστικού κέντρου, περιλαμβανομένου και του εμπορικού κέντρου της εντός των τειχών πόλης.

Επίσης, αναφέρει ότι θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της παλιάς Λευκωσίας και για την ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, μέσω της χρήσης των Μικρών Λεωφορείων Λευκωσίας, η αφετηρία των οποίων χωροθετείται εντός του έργου.
 
Τι περιλαμβάνει το έργο


Ο αρμόδιος Δήμος αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία αστικής πλατείας, αμφιθεάτρου, καταστημάτων, χώρων για υπαίθριες εκδηλώσεις, εστιατορίου, καφετεριών, γκαλερί, βιβλιοπωλείου κ.α., ενώ θα δημιουργηθεί επίσης στη βάση του σχεδιασμού ο «Μεσογειακός Λόφος», που θα φιλοξενεί την υπαίθρια παιδική χαρά.
 
Προσθέτει ακόμα ότι τον πυρήνα της νέας ανάπτυξης αποτελούν η πλατεία και οι χώροι πρασίνου, ενώ θα γίνουν δεντροφυτεύσεις διαφορετικής πυκνότητας και ύψους, καθώς και διευκολύνσεις για συναναστροφή και ξεκούραση (π.χ. παγκάκια, στέγαστρα, διαδρομές περιπάτου, τρεξίματος, χώροι υγιεινής), ώστε να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και ευχάριστος χώρος αναψυχής, με γνώμονα τις κλιματολογικές συνθήκες της Λευκωσίας. 
 
Το έργο δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον κρατικό προϋπολογισμό και το Δήμο Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Related Articles

Back to top button
Close